Βρίσα: Μεγάλες καταστροφές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ

Βρίσα: Μεγάλες καταστροφές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Καθηγητής Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας κ. Ν. Βούλγαρης, και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ε. Λέκκας, έκαναν αυτοψία στο κτήριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ στη Βρίσα της Λέσβου και διαπίστωσαν δομητικές βλάβες στο κτήριο και τις εγκαταστάσεις, με αποκολλήσεις εξωτερικής τοιχοποιίας, πτώσεις στοιχείων και μετατόπιση οροφής, ενώ οι προθήκες και ορισμένα από τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου έχουν καταστραφεί.

Δυστυχώς το Μουσείο που σηματοδοτούσε μια ολόκληρη γεωλογική εποχή δεν υπάρχει πια, ενώ έχει διασωθεί, ευτυχώς, το ομοίωμα της μεγαλύτερης χελώνας (μεγέθους ενός αυτοκινήτου) που είναι και μοναδικό στον κόσμο.

Οι δύο καθηγητές του ΕΚΠΑ συνεχίζουν τις έρευνες στην πληγείσα περιοχή με τα πιο σύγχρονα και προηγμένα μέσα στον τομέα του αντισεισμικού σχεδιασμού και της θωράκισης, ενώ συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης.

Η επιστημονική αποστολή του ΕΚΠΑ βρίσκεται επιτόπου στη σεισμόπληκτη περιοχή της Λέσβου από το απόγευμα της 12ης Ιουνίου, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού μεγέθους 6.1 που έπληξε το νησί .Η αποστολή έχει ως στόχο να διερευνήσει τη σεισμική ακολουθία, να καταγράψει τα γεωδυναμικά φαινόμενα, τις επιπτώσεις, τις βλάβες και την ποιοτική και ποσοτική διαφοροποίησή τους στην πληγείσα περιοχή, καθώς και να εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων για τη συνεχή παρακολούθηση της σεισμικής ακολουθίας.

Επιπρόσθετος στόχος της αποστολής είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και υποστήριξης στους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχέστερα η έκτακτη ανάγκη και να αμβλυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιπτώσεις του φαινομένου.Χρησιμοποιούνται προηγμένες μεθοδολογίες αποτύπωσης της κατάστασης και των βλαβών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και ειδικά συστήματα ανίχνευσης των ζημιών. Τα δεδομένα που προκύπτουν δημοσιεύονται ανοιχτά στο website του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την επιστημονική ομάδα της αποστολής συγκροτούν οι Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ και Διευθυντής του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων», Νίκος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας & Τεχνικής Σεισμολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Bαρβάρα Αντωνίου, Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ, Σκούρτσος Εμμανουήλ, Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ, Μανώλης Ανδρεαδάκης, MSc Γεωλόγος ΕΚΠΑ και Σπύρος Μαυρούλης, MSc Γεωλόγος ΕΚΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.