ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέπιντο: Η πρωτεύουσα «φάντασμα» της Μιανμάρ (φώτο)

Νέπιντο: Η πρωτεύουσα «φάντασμα» της Μιανμάρ (φώτο)

Μια ερειπωμένη πρωτεύουσα με πολύ λίγους κατοίκους που η Guardian την χαρακτήρισε “σουρεαλιστική πόλη” εξαιτίας των τεράστιων δρόμων και των εντυπωσιακών κτηρίων που έρχονται σε αντίθεση με τους ελάχιστους ανθρώπους που συναντά κανείς εδώ…

Η Naypyidaw (Νέπιντο) είναι η πρωτεύουσα της Μιανμάρ από το 2006 και καταλαμβάνει έκταση 7.054 τ.χλμ., ενώ ο πληθυσμός της είναι μόλις 1.160.242 άτομα. Για να καταλάβουμε πόσο… άδεια είναι η πόλη, το Λονδίνο καταλαμβάνει 1572 τ.χλμ. είναι δηλαδή 4 φορές μικρότερο και έχει πληθυσμό οχτώ φορές μεγαλύτερο.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα της χώρας από τη Ρανγκούν στη Naypyidaw, η οποία χτίστηκε από το μηδέν με σκοπό να γίνει το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της χώρας και όχι μόνο. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια οδήγησαν στη δημιουργία μιας μεγαλούπολης ικανής να φιλοξενήσει εκατομμύρια πολιτών. Κατασκευάστηκαν μεγάλοι δρόμοι, κάποιοι φτάνουν ακόμη και τις 20 λωρίδες(!), πλατείες, πάρκα, μνημεία και συγκροτήματα κατοικιών. Πράγματι, δημιουργήθηκε μια σύγχρονη πόλη ικανή να προσφέρει όλες τις απαιτούμενες ανέσεις στους κατοίκους της.

Ωστόσο, δημιουργήθηκε ένα… μικρό πρόβλημα. Η πόλη δεν προσέλκυσε τον αριθμό των κατοίκων που υπολόγισε η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μοιάζει με πόλη-φάντασμα. Ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους και τα πάρκα και οι πλατείες μοιάζουν άδεια. Μάλιστα αναστάλθηκε η κατασκευή μετρό, καθώς δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.

Η πόλη συντηρείται, παραμένει πεντακάθαρη και λαμπερή, αλλά χωρίς ζωή και κίνηση. Η πρώην πρωτεύουσα Ρανγκούν παραμένει το οικονομικό κέντρο και αναπτύσσεται πιο γρήγορα, ενώ η μεταφορά των κυβερνητικών υπηρεσιών στη νέα πρωτεύουσα έχει δυσκολέψει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα.

πηγή: perierga.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.