Πρόσφυγες επιστρέφουν μετά απο χρόνια στα χαλάσματα της Συρίας (βίντεο)

Πρόσφυγες επιστρέφουν μετά απο χρόνια στα χαλάσματα της Συρίας (βίντεο)

Πρόσφυγες γυρίζουν πίσω στα σπίτια τους μετά απο χρόνια στην κατεστραμμένη πλέον πόλη της Συρίας την Χμος και προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι έχει γίνει και πώς θα ζήσουν απο δω και στο εξής..

Όταν ο Αμντούλ Καντέρ επέστρεψε για πρώτη φορά στη πατρίδα του αντικρίζοντας τα ερείπια του σπιτιού του στη συνοικία Χαλιντίγια της συριακής πόλης Χομς, ένιωσε να μουδιάζει όλο το κορμί του. Ύστερα από πέντε χρόνια ξενιτιάς, το μέγεθος της καταστροφής τον σόκαρε.

«Στην αρχή δεν αντέδρασα καθόλου. Ήμουν σοκαρισμένος. Πήγα μέσα για πέντε ή δέκα λεπτά και έφυγα. Απλά δεν μπορούσα να το αντέξω», είπε συγκλονισμένος.

Ύστερα από μερικές εβδομάδες, ο πρώην δάσκαλος βρήκε τη δύναμη να επιστρέψει στη γενέτειρά του. Βλέποντας τα ερείπια του σπιτιού του και την γειτονιά του με τα περισσότερα σπίτια να είναι μισογκρεμισμένα, άρχισε σιγά-σιγά να καθαρίζει τα συντρίμμια και να “γεμίζει” τις τρύπες που άφησαν στους τοίχους του σπιτιού οι βομβαρδισμοί.

Ο Αμπντούλ Κάντερ είναι ένας από τα 11 εκατομμύρια πολιτών της Συρίας που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν τη φρίκη του πολέμου. Πάνω από πέντε εκατομμύρια πολίτες βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες από την έναρξη της συριακής κρίσης το 2011, ενώ άλλα έξι εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Ο Αμντούλ Καντέρ με την οικογένειά του αναγκάστηκε να αλλάξει καταφύγιο συνολικά πέντε φορές. Η εμπειρία αυτή τους γέμισε φόβο αλλά και τους εξάντλησε. Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά, που έπρεπε να εγκαταλείψουν το σχολείο και τους φίλους τους, λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Κάθε φορά που μετακινούμασταν, έμενα πίσω στο σχολείο. Τόσες μέρες χάθηκαν», εξηγεί ο 12χρονος γιος του Αμντούλ, Σαμπντ. Ο αδερφός του, Σαλέχ, αισθάνεται κι αυτός πόνο στην ψυχή του όταν βλέπει τι απέμεινε από το σχολείο του.

«Αυτό είναι το σχολείο στο οποίο πέρασα όλη μου τη ζωή», είπε, κοιτώντας ψηλά τους τοίχους με τις τρύπες από τις σφαίρες.

Ο Αμντούλ Καντέρ είχε αποφασίσει να επιστρέψει μαζί με την οικογένειά του στην πατρίδα του. Με την οικονομική βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Η οικογένεια του Καντέρ κατάφερε να ανακαινίσει ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού της προκειμένου να είναι λειτουργικό.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, περισσότεροι από 9.405 άνθρωποι, κάτοικοι στη πόλη Χομς έλαβαν οικονομική στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια τους, το 2016. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι, εντός του έτους, να παρασχεθεί οικονομική στήριξη σε 15.300 άτομα.

Παρόλο που μέχρι τώρα η οικογένεια του Καντέρ είναι μόνο μία από τις πέντε οικογένειες που έχουν επιστρέψει στην κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς συνοικία Χαλιντίγια, ο Αμντούλ και η οικογένειά του είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση του σπιτιού τους και της… ζωής τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.