Συνελήφθη διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος

Συνελήφθη διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος

Ο ρώσος σκηνοθέτης Κίριλ Σερεμπρένικοφ συνελήφθη ως ύποπτος για υπεξαίρεση κονδυλίων, για μια υπόθεση που έχει καταγγελθεί από πολυάριθμους εκπροσώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική επιτροπή έρευνας.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Γκόγκολ, του διάσημου σύγχρονου θεάτρου της Μόσχας, και κινηματογραφικός σκηνοθέτης, 47 ετών, θεωρείται ύποπτος για «απάτη μεγάλης κλίμακας», αδίκημα που επισύρει ποινή δεκαετούς κάθειρξης, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η υπηρεσία που αναλαμβάνει μεγάλες υποθέσεις και υπάγεται απευθείας στο Κρεμλίνο.

Ο Σερεμπρένικοφ αναμένει την επίσημη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του προτού αποφασιστεί ενδεχομένως η προφυλάκισή του ή ο περιορισμός του κατ΄οίκον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θεωρείται ύποπτος ότι «οργάνωσε την υπεξαίρεση τουλάχιστον 68 εκατομμυρίων ρουβλίων», λίγο λιγότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ με την παρούσα ισοτιμία, που είχαν δοθεί από το κράτος από το 2011 έως το 2014 για το πρόγραμμα “Platforma” το οποίο διαχειριζόταν ο προηγούμενος θεατρικός οργανισμός του οποίου προΐστατο, το Studio-7.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο σκηνοθέτης κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για ένα θέαμα που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ ανέβηκαν πολλές άλλες παραστάσεις.

Η έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην κατοικία του τον Μάιο στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους πολιτιστικούς κύκλους τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό προσφέροντάς του πολλά μηνύματα συμπαράστασης κυρίως από τη γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Γάλλοι ηθοποιοί και θεατρικοί σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πι κατήγγειλαν σε επιστολή τους την «αναντίστοιχη μεταχείριση» που επιφυλάχθηκε σε «αυτόν τον μεγαλοφυή ταραξία της ρωσικής θεατρικής σκηνής και του κινηματογράφου (που) πληρώνει οδυνηρά την ελευθερία του στη δημιουργία».

Βραβευμένος στις Κάννες

Ο 47χρονος Κίριλ Σερεμπρένικοφ είχε τιμηθεί με το βραβείο Φρανσουά Σαλέ στις Κάννες για την ταινία του «Ο πιστός», ενώ η τελευταία ταινία του με τίτλο «Προδοσία» θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας στη Βενετία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Γκόγκολ το οποίο μεταμόρφωσε σε σημαντικό κέντρο της σύγχρονης θεατρικής σκηνής στη Μόσχα και του οποίου η τόλμη επικρίθηκε από ακτιβιστές της ορθοδοξίας και το υπουργείο Πολιτισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.