Μάνδρα: Φωτογραφίες 10 μέρες μετά την τραγωδία από την θεομηνία

Μάνδρα: Φωτογραφίες 10 μέρες μετά την τραγωδία από την θεομηνία

Θλιβερές εικόνες, μεγάλες καταστροφές, και οι πληγέντες περιμένουν ακόμη να πάρουν το πρώτο επίδομα των 600 ευρώ.

Ερειπωμένη πόλη εξακολουθεί να είναι η Μάνδρα 10 μέρες μετά το φονικό πέρασμα της πλημμύρας, που άφησε πίσω της 21 νεκρούς, με τους πληγέντες κατοίκους να μην έχουν πάρει ακόμα το πρώτο επίδομα των 600ευρώ και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να επισκέπτεται σήμερα τις πληγείσες περιοχές. Από την πλευρά της η περιφεριάρχης Αττικής Ρένα Δούρου συνεχίζει να έχει συναντήσεις στο γραφείο της με ζητώντας την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την ταχύτερη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξεκίνησαν ποτέ.

Η καταστροφή στην πόλη της Μάνδρας είναι ολοκληρωτική. Εκτός των κατοικιών, καταστημάτων και οχημάτων καταστροφή έχει υποστεί το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων και μεγάλο μέρος των κτιριακών υποδομών της δημοτικής ενότητας, μεταξύ των οποίων και ο βρεφονηπιακός σταθμός. Το δίκτυο ύδρευσης στο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε ενώ οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών στους δρόμους δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα ενώ ολοσχερή καταστροφή έχει υποστεί το νεκροταφείο της πόλης.

Η αντίστοιχη εικόνα στο δήμο Μεγαρέων και στη δημοτική ενότητα Νέας Περάμου είναι πως από τα 470 κτίρια που ελέγχθηκαν τα 448 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 281 κατοικίες, 38 επαγγελματικοί χώροι, 6 δημόσια κτίρια και 123 αποθήκες – υπόγεια. Οσον αφορά στο έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 5.000ευρώ για τις κατοικίες και των 8.000ευρώ για τις επιχειρήσεις που ενσωματώθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια χορήγησής του.

Στο μεταξύ, με χθεσινή απόφασή του ο δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας αποφάσισε τη διακοπή των μαθημάτων από 27.11.2017 έως 1.12.2017 σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πλην του 3ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου και 3ου και 4ου Νηπιαγωγείου στη Συνοικία Παπακώστα και στις Εργατικές Κατοικίες. Το σκεπτικό της απόφασης αυτής αποτυπώνει τις διαστάσεις του προβλήματος: “α) οι εκτεταμένες καταστροφές στο οδικό δίκτυο δεν επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση στα σχολεία της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας β) στα σχολικά κτίρια δεν έχει πραγματοποιηθεί ο αναγκαίος έλεγχος ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και διδασκόντων γ) τα νοικοκυριά της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές με αποτέλεσμα οι μαθητές να στερούνται και τα απολύτως απαραίτητα (ένδυση, υπόδυση κλπ) για τη μετάβαση και παραμονή τους στο σχολείο”. Παράλληλα, αποφασίστηκε η πρόσληψη 50 ατόμων έκτακτου προσωπικού στο δήμο για δύο μήνες ώστε να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες. Πρόκειται για 40 άτομα υποχρεωτικής εκπαίδευσης εργατών καθαριότητας και 10 άτομα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τεχνιτών οικοδόμων.

Οσο για την κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Πέραμο, η τοπική δημοτική αρχή βρίσκεται στην φάση αναζήτησης των παραγόντων που οδήγησαν στην τραγωδία με το δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη να αναφέρει ότι “ο τεράστιος όγκος νερού που έπεσε στην περιοχή μας, τα ρέματα που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα νερά, η Νέα Εθνική Οδός που λειτούργησε ως φράγμα, η άναρχη δόμηση, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στα ρέματα και τα ελλειπή αντιπλημμυρικά έργα έφεραν αυτές τις τραγικές συνέπειες”. Αναφορικά δε, με τις σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί στο λιμάνι της Νέας Περάμου η Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Μεταφορών θα εκπονήσει τη σχετική μελέτη αποκατάστασής τους, με τον προϋπολογισμό του έργο να υπολογίζεται κάτω των 10εκατ ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.