Κίνα: Δημιουργούν βάση δεδομένων για μουσουλμάνους της περιοχής Σιντσιάνγκ

Κίνα: Δημιουργούν βάση δεδομένων για μουσουλμάνους της περιοχής Σιντσιάνγκ

Στην δυτική επαρχία Σιντσιάνγκ, της Κίνας, οι κινεζικές Αρχές συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα όπως δακτυλικά αποτυπώματα, δείγματα DNA κ.α.

Η εν λόγω συνοικία συχνά σπαράσσεται από τη βία λόγω των εθνοτικών αυτονομιστικών τάσεων στην περιοχή όπου ζουν πάνω από 11 εκατομμύρια -σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού- μουσουλμάνοι Ουιγούροι, μια τουρκογενής εθνική ομάδα.

Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι Αρχές δημιουργούν μια βάση δεδομένων με σάρωση της ίριδας και τις ομάδες αίματος όλων των κατοίκων ηλικίας 12-65 ετών σε μια περιοχή που ορισμένοι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει «ανοικτή φυλακή».

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει ότι τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση ατόμων λόγω της φυλετικής τους καταγωγής, των θρησκευτικών τους πιστεύω, των απόψεών τους ή άσκησης άλλων προστατευμένων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία έκφρασης».

Η συλλογή των δεδομένων γίνεται εν μέρει μέσω ιατρικών ελέγχων, που παρέχει το κρατικό σύστημα υγείας και δεν έχει διευκρινιστεί αν γνωρίζουν οι ασθενείς ότι οι έλεγχοι αυτοί αποσκοπούν και στην αποστολή βιομετρικών δεδομένων στην αστυνομία.

Θεωρητικά οι ιατρικοί αυτοί έλεγχοι διεξάγονται σε εθελοντική βάση, αλλά οι τοπικές Αρχές προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους να μετάσχουν. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει από τέτοια τσεκ-απ συνολικά 19 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Σιντσιάνγκ είναι μία από τις επαρχίες με τους αυστηρότερους ελέγχους στην κινεζική επικράτεια, με τα μέλη της μειονότητας των Ουϊγούρων να υπόκεινται σε συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους.

Πάνοπλοι στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους των πόλεων, όπου συχνά διοργανώνονται συγκεντρώσεις υποστήριξης υπέρ της καταστολής των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, στους οποίους οι Αρχές αποδίδουν μια σειρά επιθέσεων κατά κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτών.

Τον περασμένο χρόνο προσλήφθηκαν 90.000 άτομα για να στελεχώσουν τα 7.500 αστυνομικά τμήματα που είναι διάσπαρτα στην περιοχή. Οι κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι συχνό φαινόμενο και οι Αρχές ζήτησαν από τος κατοίκους να εγκαταστήσουν στα τηλέφωνά τους εφαρμογές παρακολούθησης. Το 2016 η αστυνομία στη Σιντσιάνγκ άρχισε να συλλέγει φωνητικά δείγματα από τους κατοίκους – ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία πανεθνικής βάσης δεδομένη, που θα μπορεί να ταυτοποιεί αυτόματα συγκεκριμένες φωνές σε τηλεφωνικές συνομιλίες. Παράλληλα σε κάποιες περιοχές της επαρχίας ανακοινώθηκε ότι οι ντόπιοι θα χρειάζονται την έγκριση των Αρχών για ταξίδια στο εξωτερικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.