ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Γερμανία: Στη φυλακή θα μπει ο 96χρονος «Λογιστής του Άουσβιτς»

Γερμανία: Στη φυλακή θα μπει ο 96χρονος «Λογιστής του Άουσβιτς»

Κανονικά θα εκτίσει την ποινή του ο 96χρονος «Λογιστής του Άουσβιτς», που καταδικάστηκε για το ρόλο του στις μαζικές δολοφονίες των Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο 96χρονος Όσκαρ Γκρένινγκ είχε καταδικαστεί σε τετραετή φυλάκιση το 2015, καθώς μετρούσε τα μετρητά που κατάσχονταν από τα θύματα του στρατοπέδου. Ωστόσο, η ποινή του δεν είχε εκτελεστεί, λόγω της διαμάχης που προκάλεσε η ηλικία του και η κατάσταση της υγείας του.

Ωστόσο, το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας αρνήθηκε να ανατρέψει την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου και ο Γκρένινγκ πρέπει να εκτίσει την ποινή του κανονικά.

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό των συνηγόρων του ότι ο εγκλεισμός του σε τέτοια ηλικία παραβιάζει το δικαίωμά του στη ζωή. Σύμφωνα με την απόφαση, η σοβαρότητα των εκγλημάτων του δημιουργεί ιδιαίτερη ανάγκη να δουν οι πολίτες την τιμωρία του.

«Ο ενάγων κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε δολοφονία σε 300.000 σχετικές υποθέσεις, κάτι που σημαίνει ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να εκτελεστεί η ποινή που ζήτησε το κράτος», ανέφεραν οι δικαστές, επιβεβαιώνοντας την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της Τσέλε.

Αποφυλάκιση μόνο αν επιδεινωθεί η υγεία του

Ο «Λογιστής του Άουσβιτς» δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση στην απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου. Ωστόσο, οι δικαστές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφυλακιστεί, εάν επιδεινωθεί η υγεία του.

Είχε δηλώσει ηθικά ένοχος

Στη δίκη του 2015, που θεωρήθηκε μια από τις τελευταίες μεγάλες δίκες για το Ολοκαύτωμα, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε διαπράξει φόνους όσο εργαζόταν στο Άουσβιτς. Ωστόσο, στήριξε το καθεστώς που ήταν υπεύθυνο για τις μαζικές δολοφονίες, διαχωρίζοντας τα χαρτονομίσματα που κατάσχονταν από τους Εβραίους, οι οποίοι έφθαναν στο στρατόπεδα σε ασφυκτικά γεμάτα τρένα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γκρένινγκ, που παραδέχθηκε ότι ήταν ηθικά ένοχος, δήλωσε ότι ήταν ένθερμος Ναζί όταν εστάλη να εργαστεί στο Άουσβιτς το 1942 στην ηλικία των 21 ετών. Βρέθηκε στο επίκεντρο το 2005 αφού έδωσε συνεντεύξεις για τη δουλειά του στο στρατόπεδο, σε μια προσπάθεια να πείσει τους αρνητές του Ολοκαυτώματος ότι η γενοκτονία είχε πράγματι συντελεστεί. Περίπου 6 εκατ. Εβραίοι δολοφονήθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα που έγινε υπό τον Αδόλφο Χίτλερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.