ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Γαλλία: Οι δεσμοφύλακες κάνουν απεργία για τη βία που δέχονται

Γαλλία: Οι δεσμοφύλακες κάνουν απεργία για τη βία που δέχονται

Oι δεσμοφύλακες στη Γαλλία κατέβηκαν σε απεργία σήμερα και διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού και τη βία. Όπως υποστηρίζουν, η βία γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτη στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.

Η έναρξη της απεργίας έγινε με πικετοφορίες, πριν την αυγή. Τα συνδικάτα απέρριψαν το Σαββατοκύριακο την πρόταση της κυβέρνησης για την πρόσληψη άλλων 100 δεσμοφυλάκων φέτος και επιπλέον 1.000 μέχρι το τέλος της θητείας του Μακρόν το 2022.

Φωτιά σε λάστιχα και καδρόμια

Οι δεσμοφύλακες έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και ξύλινα καδρόνια έξω από τις πύλες πολλών φυλακών πριν από τις συνομιλίες που συγκάλεσε εσπευσμένα η υπουργός Δικαιοσύνης Νίκολ Μπελουμπέ.

«Δεν θα γίνουμε βορά κανονιών. Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε βήμα», είπε ο Γιοάν Καράρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του συνδικάτου Force Ouvriere (FO), στο Cnews, που διεκδικεί υψηλότερους μισθούς και άμεση πρόσληψη 2.400 υπαλλήλων.

Επιθέσεις κρατουμένων εναντίον δεσμοφυλάκων

Ο Μακρόν βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να επιλύσει την αναταραχή μεταξύ του προσωπικού των φυλακών έπειτα από πολλές επιθέσεις κρατούμενων εναντίον δεσμοφυλάκων σε διάφορες φυλακές την περασμένη εβδομάδα.

Την παρασκευή, αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων συγκρούστηκαν με δεσμοφύλακες που πραγματοποιούσαν πικετοφορία έξω από τη φυλακή Fleury Merogis, όπου ξέσπασαν οι πρώτες διαμαρτυρίες μετά την επίθεση με ψαλίδι ενός ισλαμιστή μαχητή, που κρατείται για τον θάνατο 21 ανθρώπων στην Τυνησία το 2000, εναντίον δεσμοφυλάκων, τους οποίους τραυμάτισε στο κεφάλι και στον κορμό, στη βόρεια Γαλλία.

Η κυβέρνηση προτείνει διαχωρισμό των βίαιων κρατουμένων

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η κυβέρνηση πρότεινε επίσης τον διαχωρισμό των πιο βίαιων κρατούμενων από τους υπόλοιπους σε ένα σύνολο 70.000 κρατούμενων, που είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός κρατούμενων στην Ευρώπη.

Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί ότι το Φεβρουάριο θα παρουσιάσει ένα ευρύτερο σχέδιο για την κατάσταση στις φυλακές, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την αναληφθείσα δέσμευση για την κατασκευή νέων κελιών.

Μέχρι και 4.000 επιθέσεις το χρόνο

Ο αριθμός των κρατουμένων στη Γαλλία είναι υπερδιπλάσιος από το 1970. Οι δεσμοφύλαξες διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν ούτε το προσωπικό, ούτε τον εξοπλισμό και τη στήριξη για να αντιμετωπίσουν τους βίαιους φυλακισμένους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι καταδικασθέντες ισλαμιστές και μικροεγκληματίες που ριζοσπαστικοποιούνται στη φυλακή.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου, ο Γιάν Καράρ, ο οποίος εργάζεται ως δεσμοφύλακας για 13 χρόνια στη φυλακή Fresnes στα περίχωρα του Παρισιού, δήλωσε πως οι επιθέσεις εναντίον του προσωπικού ασφαλείας έχουν φθάσει έως και τις 4.000 τον χρόνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν μπορείς να έχεις έναν φρουρό για 100 ή 150 κρατούμενους και να του δίνεις μόνο μια σφυρίχτρα», δήλωσε ο Καράρ, ο οποίος ζήτησε οι φρουροί να φέρουν τέιζερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.