ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Στη Σύμη για τον εορτασμό των 73 χρόνων από τη λήξη του Β’ΠΠ ο τελευταίος Δωδεκανήσιος Ιερολοχίτης

Στη Σύμη για τον εορτασμό των 73 χρόνων από τη λήξη του Β’ΠΠ ο τελευταίος Δωδεκανήσιος Ιερολοχίτης

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στη Σύμη. Στον νου μου έρχονται όλα όσα έζησα στις 8 Μαΐου 1945, όταν οι Γερμανοί παραδόθηκαν στους συμμάχους και τους Έλληνες ιερολοχίτες» δηλώνει ο 93χρονος Γιώργος Λιναρδής, ο τελευταίος εν ζωή Δωδεκανήσιος ιερολοχίτης, ο οποίος είχε σήμερα την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που βρέθηκε στη Σύμη για τον εορτασμό της 73ης επετείου της παράδοσης της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς και ουσιαστικά του τέλους του παγκοσμίου πολέμου στις 8 Μαΐου 1945.

Ο Γιώργος Λιναρδής γεννήθηκε στη Χάλκη. Σε ηλικία μόλις 17 χρόνων ήταν συνεργάτης του λοχαγού Διογένη Φανουράκη. Όταν οι Γερμανοί σκότωσαν εκείνον, ο νεαρός αποφάσισε να δραπετεύσει από το νησί για να μη συλληφθεί. Έτσι, μαζί με τους συντρόφους του Βασίλη Χαλικάκη, Κώστα Ζαμπετούλα και Κώστα Τσίμικα πήραν μια βάρκα και έβαλαν πλώρη για τη Σύμη, που είχε ήδη ελευθερωθεί από τους Βρετανούς και τους Έλληνες κομάντος. Κωπηλατούσαν για δύο μέρες και η θάλασσα τους παρέσυρε προς την Τήλο, όπου -για καλή τους τύχη- τους βρήκε εξαντλημένους το μικρό ελληνικό φορτηγό πλοίο «Καλαμάρα» και τους περισυνέλεξε. Το πλοίο τους μετέφερε στη Χίο, όπου, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, κατάφεραν να ενταχθούν στον Ιερό Λόχο.

Μετά την εκπαίδευσή τους, ο Γιώργος Λιναρδής και οι άλλοι Χαλκίτες οδηγήθηκαν στη Mέση Ανατολή και ακολούθως στη Σύμη, όπου ήταν το ορμητήριο του Ιερού Λόχου στις επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου. Ο Γιώργος Λιναρδής ήταν πρώτος σκοπευτής πυροβολαρχίας, γι αυτό και από μικρός απέκτησε προβλήματα ακοής. Πήρε μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των εχθρικών δυνάμεων στη Χάλκη, την Αλιμνιά, την Τήλο, αλλά και στη μεγάλη επιτυχημένη επιχείρηση των Βρετανών και των ιερολοχιτών με την ονομασία ΤΕΝΤ στον Μονόλιθο της Ρόδου στις 1 και 2 Μαΐου 1945.

Το τέλος του πολέμου βρήκε τον Γιώργο Λιναρδή στη Σύμη. Μετείχε, δε, στο άγημα των ιερολοχιτών που απέδωσε τιμές στον Γερμανό στρατηγό Όττο Βάγκενερ, όταν εκείνος έφτασε στο νησί για να υπογράψει στις 8 Μαΐου 1945, την παράδοση της Γερμανίας στις συμμαχικές δυνάμεις και τον Ιερό Λόχο.

Ο αδελφός του, Χαρίλαος, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και δη στο αντιτορπιλικό «Ναυαρίνο», που πήρε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας.

Πρόσφατα, ο Γιώργος Λιναρδής τιμήθηκε από τον δήμο Ρόδου με την ευκαιρία του εορτασμού της 70ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, όπως επίσης και από την κοινότητα Μονολίθου για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση ΤΕΝΤ και γενικότερα για τους αγώνες του για την απελευθέρωση των ελληνικών νησιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.