Eμφιαλωμένο νερό: Ένα στα δέκα είναι… θάνατος – Τι λένε οι έρευνες

Eμφιαλωμένο νερό: Ένα στα δέκα είναι… θάνατος – Τι λένε οι έρευνες

Εκατομμύρια μπουκάλια κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος δείχνει ότι το ένα στα δέκα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να αποδειχθεί δηλητήριο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να μεταφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια και ολόκληρες αποικίες μικροοργανισμών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν από λοιμώξεις του ουροποιητικού και του αναπνευστικού ως γαστρεντερίτιδες ή άλλα προβλήματα υγείας.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα ότι μπορεί να περιέχονται μικροπλαστικά σωματίδια τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, ωστόσο στη χώρα μας ανάλογοι έλεγχοι δεν γίνονται.
Οι ειδικοί λένε ότι κάποια μικροπροβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών ίσως οφείλονται στο νερό, ενώ σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού το καλοκαίρι τα προβλήματα υγείας μπορεί να είναι αρκετά σοβαρότερα, καθώς στα μπουκάλια μπορεί να αναπτυχθούν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.
Πως θα εντοπίσετε τα ύποπτα μπουκάλια
Πρακτικά ο καταναλωτής δεν μπορεί να είναι βέβαιος για κανένα μπουκάλι. Αυτό καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έκθεσης του νερού για πολλές ώρες στον ήλιο κατά τη μεταφορά του από το εργοστάσιο εμφιάλωσης στον τόπο πώλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νερό πρέπει να μεταφέρεται και να φυλάσσεται σε χώρους με θερμοκρασία το πολύ ως 18 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πρακτικά αδύνατο, ωστόσο ο μεγαλύτερος όγκος μετακινείται αυτούς τους μήνες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα.

Το νερό πρέπει να αποθηκεύεται στη σκιά. Αυτό επίσης δεν συμβαίνει ούτε στους χώρους των πρατηρίων, ούτε και στους χώρους πώλησης. Μάλιστα ακόμη και σε μεγάλα καταστήματα με χώρους αποθήκευσης οι θερμοκρασίες είναι πολύ μεγαλύτερες από 18 βαθμούς με αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί που μπορεί να έχουν περάσει στο μπουκάλι κατά την εμφιάλωση να αναπτύσσονται και να γίνονται επικίνδυνοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται στους καταναλωτές να μην αγοράζουν νερό από σημεία πώλησης όπου εμφανώς η αποθήκευση δεν είναι κατάλληλη, όπως από μικρά καταστήματα όπου η αποθήκευση γίνεται σε υπαίθριους χώρους.
Τι πρέπει να προσέξετε
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι καταναλωτές στην ετικέτα του νερού. Η διάρκεια κατανάλωσης δεν πρέπει να έχει παρέλθει. Το μπουκάλι πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφει πηγή προέλευσης, εταιρεία εμφιάλωσης, χημική ανάλυση και πιθανή κατεργασία και παρτίδα παραγωγής.
Στα SOS για την καλή υγεία είναι και οι χρυσοί κανόνες:
– Μην δέχεστε να καταναλώσετε εμφιαλωμένο νερό που δεν σας σερβίρεται σφραγισμένο.
– Μην πίνετε από το μπουκάλι.
– Μην χρησιμοποιείται το μπουκάλι για να βάλετε νερό βρύσης.
– Αν δεν μπορείτε να βάλετε το νερό στο ψυγείο, πρέπει να είναι μακρυά από τον Ήλιο και σε δροσερό μέρος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.