Θεσσαλία: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης για αρχαιολογικές ανασκαφές(φώτο)

Θεσσαλία: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης για αρχαιολογικές ανασκαφές(φώτο)

Οι δράστες έκαναν ανασκαφές και χρησιμοποιούσαν ανιχνευτές μετάλλων – Συνελήφθησαν συνολικά 12 άτομα, μεταξύ τους και οι δύο αρχηγοί.Εγκληματική οργάνωση, η οποία διεξήγαγε αρχαιολογικές ανασκαφές και χρησιμοποιούσε ανιχνευτές μετάλλων προκειμένου να εντοπίζει αρχαία νομίσματα και σκευάσματα, εξάρθρωσε η ελληνική αστυνομία.

Στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθησαν συνολικά 12 άτομα, εκ των οποίων τα δύο εικάζεται πως είναι οι αρχηγοί της οργάνωσης.Τα μέλη της σπείρας είχαν μπει στο «μικροκόπιο» της αστυνομίας τους τελευταίους μήνες και είχαν τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης.

Τα οκτώ άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή το πρωί σε διάφορες περιοχές της Λάρισας και της ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε περιοχή της Καρδίτσας. Οι οκτώ συλληφθέντες ήταν ηλικίας από 29 έως 84 ετών, ενώ οι δύο εικάζεται πως είναι οι αρχηγοί. Επιπλέον, από την ενδελεχή έρευνα, προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας τεσσάρων ακόμη μελών, ηλικίας από 42 έως και 71 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη ανασκαφή και αρχαιολογική έρευνα, παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλου, παραβίαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της παράβασης του νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, από τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2016, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, σκοπός της οποίας ήταν η ανεύρεση αρχαιοτήτων και λοιπών πολιτιστικών αγαθών και η μετέπειτα πώλησή τους.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των οκτώ συλληφθέντων, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

1)22 αρχαία νομίσματα (επίχρυσα νομίσματα βυζαντινής εποχής, ασημένια νομίσματα απροσδιόριστης χρονικής περιόδου, επάργυρο νόμισμα με εγχάρακτες θρησκευτικές μορφές, μεσαιωνικής εποχής κ.α.),

2)πλήθος χάλκινων και μεταλλικών κοσμημάτων βυζαντινής, μεταβυζαντινής και αρχαίας εποχής
3)τρεις πλήρεις ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης μετάλλων
4)μία πλήρης παλμική συσκευή ανίχνευσης μετάλλων
5)μία αυτοσχέδια ράβδος ανίχνευσης μετάλλων
6)εννέα ανιχνευτές μετάλλων
7)τέσσερα σκεπάρνια
8)ένας φορητός ασύρματος

9)ένα συχνόμετρο με τα παρελκόμενα καλώδια,
10)μία πυξίδα,
11)ένα περίστροφο
, μη λειτουργικό
12)μία επαναληπτική καραμπίνα
13)ένα μεταλλικό ξίφος
14)μία ξιφολόγχη πολεμικού όπλου
15)πέντε φυσίγγια πυροβόλου όπλου

16επτά κινητά τηλέφωνα

Την προανάκριση συνεχίζει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα πλούσια ευρήματα:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.