EE: Συγκροτεί ερευνητικά κέντρα κυβερνοασφάλειας για την κρυπτογράφηση

EE: Συγκροτεί ερευνητικά κέντρα κυβερνοασφάλειας για την κρυπτογράφηση

Σε ένα νέο σχέδιο σύστασης ερευνητικών κέντρων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας που θα επικεντρωθεί εν μέρει στις τεχνολογίες κρυπτογράφησης πρόκειται να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τη Δευτέρα (20 Νοεμβρίου).

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θέλουν το δίκτυο κέντρων για την κυβερνοασφάλεια να διερευνήσει διαφορετικές μεθόδους κρυπτογράφησης ως τρόπο οικοδόμησης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα τεχνολογίας.

Οι υπουργοί αναμένεται να υπογράψουν ένα σύνολο μέτρων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Το Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο κέντρων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ως μέρος μιας ευρείας αναθεώρησης των μέτρων της ΕΕ για την προστασία των εταιρειών και των κυβερνητικών γραφείων από τους χάκερ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη πρέπει να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν την επικείμενη πρόταση για τη συγκρότηση των νέων κέντρων για την κυβερνοασφάλεια. Ως βραχυπρόθεσμη δοκιμή του εν λόγω σχεδίου, η Επιτροπή πρότεινε τον Σεπτέμβριο να δημιουργήσει ένα πιλοτικό ερευνητικό κέντρο με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανώνυμη πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι τα κέντρα θα μπορούσαν να αξιολογήσουν τα πρότυπα κρυπτογράφησης, όπως επίσης και με ποιο τρόπο οι αρχές σε ορισμένα κράτη μέλη δοκιμάζουν ήδη προϊόντα.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν περισσότερο την τεχνολογία κρυπτογράφησης, εάν έχει ελεγχθεί από ερευνητές της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη κατέστησαν σαφές ότι θέλουν τα νέα κέντρα να διεξάγουν την έρευνα κρυπτογράφησης, επειδή «δεν θέλουν να εκχωρήσουν αυτή την αρμοδιότητα σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο», πρόσθεσε η πηγή.

Τα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας αποτελούν ευαίσθητο τομέα για τις εθνικές κυβερνήσεις με πολλούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη έχουν πιέσει την Επιτροπή να συντονίσει την προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την κρυπτογράφηση.

Πάντως, η Κομισιόν προτίθεται να διαθέσει περισσότερους πόρους στη Europol, για να αναπτύξει μεθόδους για την κρυπτογράφηση. Ανέφερε, ακόμη, ότι θα δημιουργήσει ένα δίκτυο, για να βοηθήσει τις αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών να επικοινωνούν σχετικά με τις τεχνικές πρόσβασης σε κρυπτογραφημένα δεδομένα για έρευνες.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν προειδοποιήσει ενάντια σε οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την κρυπτογράφηση.

Για ορισμένους από τον κλάδο της τεχνολογίας, το σχέδιο διεξαγωγής έρευνας σχετικά με τις τεχνολογίες ασφαλείας συνιστά ένα μήνυμα για το γεγονός ότι οι νομοθέτες της ΕΕ ενδέχεται να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να χρησιμοποιούν καλύτερη κρυπτογράφηση.

«Η ιδέα της περισσότερης έρευνας, μεγαλύτερης εστίασης και περισσότερων δαπανών για την κρυπτογράφηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία της ψηφιακής μας οικονομίας και των υποδομών που εξαρτώνται από την κρυπτογράφηση, είτε πρόκειται για τράπεζες, είτε για μεταφορές είτε για κυβερνήσεις», δήλωσε ο director of policy της Business Software Alliance, Thomas Bou.

Ο κ. Bou τόνισε ότι οι ερευνητές πρέπει να συντονίζονται με ιδιωτικές εταιρείες και να μην επιβάλλουν τεχνικές κρυπτογράφησης στον τομέα της τεχνολογίας.

Στις ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή δήλωσε ότι θέλει τα νέα κέντρα για την κυβερνοασφάλεια να ασχολούνται και με άλλους τομείς τεχνολογικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, του blockchain και της ψηφιακής ταυτότητας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τα σχέδια της Επιτροπής, τα ερευνητικά κέντρα θα συντονίζονται με άλλα γραφεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ENISA που εδρεύει στην Αθήνα και της Europol.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.