ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Από ψυχιατρικές εξετάσεις θα περάσει ο ιστορικός που αποκάλυψε τα εγκλήματα του Στάλιν

Από ψυχιατρικές εξετάσεις θα περάσει ο ιστορικός που αποκάλυψε τα εγκλήματα του Στάλιν

Στο παρελθόν εξόργισε το Κρεμλίνο με τις αποκαλύψεις του για εγκλήματα που διέπραξε ο Στάλιν. Και τώρα, διώκεται για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο οφείλεται στο έργο του, που έρχεται σε αντίθεση με το επίσημο αφήγημα των αρχών.

Ο λόγος για τον Γιούρι Ντμιτρίεφ, 61 ετών, που θα υποβληθεί εντός της σε υποχρεωτικές ψυχιατρικές εξετάσεις. Μάλιστα, ο δικηγόρους του εκφράζει φόβους ότι μπορεί να κηρυχθεί εσφαλμένα φρενοβλαβής.

Ο ιστορικός κατηγορείται ότι ενέπλεξε την υιοθετημένη κόρη του, σε ηλικία 11 ετών, σε παιδική πορνογραφία, ότι κατείχε παρανόμως «τα βασικά μέρη» ενός όπλου και για έκλυση των ηθών σε βάρος ανηλίκου. Η δίκη γίνεται στη βορειοδυτική Ρωσία.

Είχε εντοπίσει ομαδικό τάφο με 9.000 πτώματα

Όμως, ορισμένοι από τους κυριότερους εκπροσώπους των γραμμάτων στη Ρωσία υποστηρίζουν ότι ο Ντμιτρίεφ διώκεται επειδή είχε επικεντρωθεί στα εγκλήματα του Στάλιν. Μεταξύ άλλων, εντόπισε έναν ομαδικό τάφο, με 9.000 πτώματα από την εποχή της Μεγάλης Εκκαθάρισης στην ΕΣΣΔ, τη δεκαετία του 1930.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε αντίθεση με τη γραμμή του Κρεμλίνου, ότι η χώρα δεν πρέπει να ντρέπεται για το παρελθόν της. Πέρσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι «η υπέρμετρη δαιμονοποίηση του Στάλιν» στόχο έχει την υπονόμευση της χώρας.

Κινδυνεύει με κάθειρξη 15 ετών

Εάν ο Ντμιτρίεφ κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών. Στην προηγούμενη ψυχιατρική εξέταση, κρίθηκε ότι είναι ψυχικά υγιής.

Δεν εντοπίστηκε πορνογραφικό υλικό

Την ίδια ώρα, οι εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από το δικαστήριο δεν εντόπισαν πορνογραφικό υλικό στις εννέα φωτογραφίες της κόρης του, στις οποίες βασίστηκε ουσιαστικά το κατηγορητήριο, ανατρέποντας τα παλαιότερα ευρήματα άλλων ειδικών στους οποίους είχαν καταφύγει οι εισαγγελικές αρχές.

Όμως στις 27 Δεκεμβρίου, απρόσμενα, το δικαστήριο διέταξε να επανεξεταστούν οι ίδιες φωτογραφίες για τρίτη φορά. Ενέκρινε επίσης το αίτημα του εισαγγελέα να υποβληθεί ο κατηγορούμενος σε υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση για να καθοριστεί αν πάσχει από «σεξουαλικές παρεκκλίσεις». Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να κρατηθεί ο Ντμιτρίεφ και μετά τις 28 Ιανουαρίου.

Ο δικηγόρος του, Βίκτορ Ανουφρίεφ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καρελίας, υποστηρίζοντας ότι η εξέταση διατάχθηκε παράνομα. Μάλιστα, ανησυχεί ότι εάν το δικαστήριο δεν τον καταδικάσει για παιδική πορνογραφία, θα τον κηρύξουν φρενοβλαβή και θα τον κλείσουν στο ψυχιατρείο.

Στα τέλη του περασμένου έτους ο Ντμιτρίεφ μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Μόσχα για να εξεταστεί στο Κέντρο Σέρμπσκι, μια ψυχιατρική κλινική διαβόητη κατά την σοβιετική περίοδο επειδή παρείχε ψευδείς αποδείξεις επιτρέποντας στις αρχές να φυλακίζουν αντιφρονούντες σε ψυχιατρεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις όπως αυτή του Ντμιτρίεφ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.