Οι Ρώσοι κατά του Facebook μετά το μπλόκο στο Telegram

Οι Ρώσοι κατά του Facebook μετά το μπλόκο στο Telegram

Αφού μπλόκαρε εκατομμύρια διευθύνσεις IP που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη του αποκλεισμού της εφαρμογής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Telegram, η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ελέγξει το Facebook μέχρι το τέλος του έτους.

«Θα επιθεωρήσουμε αυτήν την εταιρεία (Facebook) μέχρι το τέλος του 2018», δήλωσε ο Αλεξάντρ Γιάροφ, επικεφαλής της Roskomnadzor σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia.

«Ορισμένα κριτήρια πρέπει να τηρηθούν, όπως ο εντοπισμός επί του ρωσικού εδάφους των βάσεων δεδομένων των Ρώσων πολιτών και η εξάλειψη όλων των απαγορευμένων πληροφοριών. Αυτοί (στη Facebook) έχουν καθυστερήσει. Εάν δεν εκπληρωθούν αυτά τα κριτήρια ή ορισμένα από αυτά … θα τεθεί φυσικά θέμα μπλοκαρίσματος», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με την Izvestia, περί τα 19,4 εκατομμύρια διευθύνσεις IP είχαν μπλοκαριστεί το απόγευμα της Τρίτης στη Ρωσία από την Roskomnadzor στο πλαίσιο της ρωσικής επιχείρησης κατά του Telegram, πριν μειωθούν στα 16,4 εκατομμύρια το βράδυ.

Οι διευθύνσεις αυτές είχαν χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί ο αποκλεισμός του Telegram, που ξεκίνησε τη Δευτέρα κατ΄εφαρμογήν απόφασης δικαστηρίου της Μόσχας έπειτα από την άρνηση των υπευθύνων της εφαρμογής να παραδώσουν στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) τα κρυπτογραφημένα κλειδιά που θα επέτρεπαν στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας να διαβάζουν τα μηνύματα των χρηστών (!).

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για το Telegram

Η μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Agora, οι δικηγόροι της οποίας υπερασπίζονται το Telegram, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη.

«Θα συγκεντρώσουμε όλες τις μαρτυρίες και τα γεγονότα από σήμερα μέχρι τις αρχές του Μαΐου και θα ζητήσουμε από τον γενικό εισαγγελέα να επαληθεύσει τη νομιμότητα των ενεργειών της Roskomnadzor», δήλωσε ο Πάβελ Τσίκοφ, επικεφαλή της Agora στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο Πάβελ Τσίκοφ πρόσθεσε ότι περιμένει πολλές δεκάδες αγωγές και μία ομαδική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το Telegram παρέμεινε διαθέσιμο για την πλειονότητα των Ρώσων κατοίκων», έγραψε από την πλευρά του ο συνιδρυτής του Telegram Πάβελ Ντούροφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Προηγουμένως είχε απευθύνει έκκληση για «ψηφιακή αντίσταση», ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να προσφέρει bitcoin και εκατομμύρια δολάρια στους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να παρακάμψουν τον αποκλεισμό του Telegram.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το υψηλής εμπιστευτικότητας δίκτυο Telegram ιδρύθηκε το 2013 από τους αδελφούς Πάβελ και Νικολάι Ντούροφ, δημιουργούς προηγουμένως του κοινωνικού δικτύου VKontakte, και σήμερα μετρά 200 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο, 7% των οποίων βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.