ΗΠΑ: Στον προεδρικό ξενώνα Blair House μένουν οι Μακρόν – Εκεί έμειναν οι 4 Έλληνες πρωθυπουργοί (φωτό)

ΗΠΑ: Στον προεδρικό ξενώνα Blair House μένουν οι Μακρόν – Εκεί έμειναν οι 4 Έλληνες πρωθυπουργοί (φωτό)

Το Blair House, απέχει μόλις ελάχιστα μέτρα από τον Λευκό Οίκο, και είναι γνωστό ως ο επίσημος προεδρικός ξενώνας.

Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενήργησε ως «το πιο αποκλειστικό ξενοδοχείο του κόσμου» που φιλοξενεί αρχηγούς κρατών, βασιλείς και προέδρους. Ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ, μένουν εκεί για 3 ημέρες κατά τη διάρκεια της επίσημης κρατικής επίσκεψής τους και την πρώτη του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Blair House είναι ο επίσημος προεδρικός ξενώνας και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στον αριθμό 1651 της Pennsylvania Ave. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 ως κατοικία του Τζόζεφ Λόβελ, του 8ου γενικού χειρουργού του αμερικανικού στρατού.Το 1836, ο Φράνσις Μπλερ, στενός φίλος και υποστηρικτής του προέδρου Άντριου Τζάκσον, αγόρασε το σπίτι για 6.500 δολάρια. Η αμερικανική κυβέρνηση το αγόρασε το 1942, όσο βρισκόταν στην προεδρία ο Φράνκλιν Ρούσβελτ.Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί ως επίσημος ξενώνας για ξένους αξιωματούχους, αρχηγούς κρατών και επισκέψεις αντιπροσωπειών στην Ουάσινγκτον.

Από τις 23 έως τις 25 Απριλίου, οι Μακρόν θα παραμείνουν στο Blair House, κατά τη διάρκεια της επίσημης κρατικής επίσκεψης στις ΗΠΑ. Το Blair House αποτελεί ένα συγκρότημα «τεσσάρων άψογα συνδεδεμένων κτιρίων» με 110 δωμάτια σε περίπου 6,5 στρέμματα γης. Είναι τεχνικά μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο. Κάθε ένας από τους 14 ξενώνες του συγκεκριμένου πσιτιού διαθέτει ένα πλήρες μπάνιο, τρεις επίσημες τραπεζαρίες, δύο μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων, μια κουζίνα για κρύα και μία κουζίνα για ζεστά πιάτα με διακεκριμένο σεφ και sous chef, ένα πλήρως εξοπλισμένο σαλόνι ομορφιάς, ένα γυμναστήριο και εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των ρούχων». Υπάρχουν επίσης συνεδριακές αίθουσες, βιβλιοθήκη και πολλά καθιστικά για πιο προσωπικές συναντήσεις, με παραδοσιακή και πολυτελή διακόσμηση.«Δεδομένου ότι το Blair House δεν είνια ξενοδοχείο, θέλει να κάνει τους επισκέπτες του να αισθάνονται σαν να μένουν σε μια προσωπική κατοικία» λέει ένα άρθρο για το οίκημα στο περιοδικό του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Βέβαια, δεν μπορεί να μείνει ο οποιοσδήποτε εκεί, παρά μόνο όσοι προσκαλούνται επίσημα από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, έγινε μια εξαίρεση για τους προέδρους που περιμένουν να ορκιστούν στο αξίωμα κατά τη μεταβατική περίοδο.

Η κατοικία διοικείται επίσημα από το Γραφείο του Αρχηγού του Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών και τα μέλη του προσωπικού πλήρους απασχόλησης είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό και την προετοιμασία του σπιτιού για επισκέπτες.Το Blair House, υπήρξε επίσης, ένας τόπος συνάντησης για διμερείς διαπραγματεύσεις και συνομιλίες υψηλού επιπέδου. Ορισμένοι αξιοσημείωτοι επισκέπτες ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Από Έλληνες, στο διάσημο αυτό οίκημα έχουν μείνει οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Ανδρέας Παπανδρέου και προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά από μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο το 2015, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, περπάτησαν μέχρι το Blair House για ένα ιδιωτικό δείπνο. Ένα χρόνο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντήθηκε με την Ανγκ Σαν Σούου Κι, την πολιτικό ηγέτης της Μιανμάρ που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991.Αν και λίγοι γνωρίζουν την ιστορική σημασία του Blair House, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αμερικανική διπλωματία κατά τη διάρκεια των ετών.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.