Wikileaks: Προσέφεραν άσυλο στον Ασάνζ για να τον κατασκοπεύουν αλλά τους «χάκαρε» εκείνος

Wikileaks: Προσέφεραν άσυλο στον Ασάνζ για να τον κατασκοπεύουν αλλά τους «χάκαρε» εκείνος

Η κυβέρνηση του Ισημερινού προσέφερε καταφύγιο στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, όμως παράλληλα τον παρακολουθούσε, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Guardian σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε σήμερα και το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με τον ερευνητικό ιστότοπο Focus Ecuador.

O 46χρονος Αυστραλός κατέφυγε τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει να εκδοθεί στη Σουηδία όπου καταζητούνταν από τα τέλη του 2010 για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, κατηγορίες που αρνείται, ενώ στο μεταξύ η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος επικαλείται έγγραφα των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισημερινού, το Κίτο οργάνωσε μια επιχείρηση ο προϋπολογισμός της οποίας έχει φτάσει τα 5 εκατομμύρια δολάρια (4,2 εκατομμύρια ευρώ) με στόχο αρχικά να «προστατεύσει και να στηρίξει» τον Ασάνζ προτού στραφεί στη συστηματική παρακολούθηση των κινήσεών του.

Για να φέρει σε πέρας την επιχείρηση αυτή η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε τη συνδρομή μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία νοίκιαζε ένα διαμέρισμα κοντά στην πρεσβεία, αλλά και μυστικών πρακτόρων και της βρετανικής αστυνομίας.

«Το προσωπικό ασφαλείας κατέγραφε λεπτομερώς τις καθημερινές δραστηριότητες του Ασάνζ και τις συναλλαγές του με το προσωπικό της πρεσβείας, τη νομική του ομάδα και άλλους επισκέπτες. Επίσης κατέγραφε τις αλλαγές στη διάθεσή του», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι η επιχείρηση με την ονομασία “Operation Hotel” είχε την έγκριση του πρώην προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Οι εκθέσεις που συντάχθηκαν στο πλαίσιο αυτής της παρακολούθησης περιλαμβάνουν βίντεο και πληροφορίες για τα πρόσωπα με τα οποία συναντήθηκε ο Ασάνζ.

Από την πλευρά του ο ιδρυτής του WikiLeaks, όπως αναφέρει ο Guardian, κατάφερε να διεισδύσει στο σύστημα επικοινωνιών της πρεσβείας του Ισημερινού και είχε αποκτήσει δική του δορυφορική σύνδεση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Παραβιάζοντας το firewall της πρεσβείας ο Ασάνζ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε επίσημες και προσωπικές επικοινωνίες του προσωπικού.
Ο WikiLeaks διέψευσε τις πληροφορίες αυτές καταγγέλλοντας μια προσπάθεια «δυσφήμησης» του ιδρυτή του και προειδοποιώντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισημερινού και του Ασάνζ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Το Κίτο, ενοχλημένο από κάποιες απόψεις του Ασάνζ, έκοψε τα συστήματα επικοινωνίας του με τον έξω κόσμο.

Ωστόσο ο πρόεδρος Λενίν Μορένο, που διαδέχθηκε τον Κορέα τον Μάιο του 2017, επανέλαβε τον Φεβρουάριο ότι ο Ισημερινός θα συνεχίσει να προστατεύει τον Ασάνζ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.