Νέο πειραματικό πρόγραμμα στη Νορβηγία: Δωρεάν χορήγηση ηρωίνης σε τοξικομανείς

Νέο πειραματικό πρόγραμμα στη Νορβηγία: Δωρεάν χορήγηση ηρωίνης σε τοξικομανείς

Η Νορβηγία, που έχει ένα από τα πιο μεγάλα ποσοστά θανάτου από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Ευρώπη, θα δοκιμάσει τη συνταγογράφηση ηρωίνης δωρεάν στους πιο περιθωριοποιημένους τοξικομανείς προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η νορβηγική διεύθυνση Υγείας και υγειονομικών υποθέσεων επιφορτίστηκε να προτείνει ένα πειραματικό σχέδιο που θα επιτρέπει κυρίως την ταυτοποίηση των ασθενών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, να σκεφθεί τον τρόπο εφαρμογής και να προσδιορίσει το κόστος.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι μια λύση προκειμένου να δώσουμε (…) μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε ορισμένους τοξικομανείς που βρίσκονται σήμερα εκτός του πεδίου δράσης μας και τους οποίους τα υπάρχοντα προγράμματα δεν βοηθούν αρκετά», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Μπέντε Χόιε, στη σελίδα του στο Facebook.

Η Νορβηγία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από υπερβολική δόση στην Ευρώπη με 81 θανάτους ανά εκατομμύριο το 2015, πίσω από την Εσθονία (132 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και τη Σουηδία (88 θάνατοι ανά εκατομμύριο), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Η θεραπεία με ιατρικά χορηγούμενη ηρωίνη, που έχει ήδη υιοθετηθεί ή δοκιμαστεί στην Ελβετία, την Ολλανδία και τη Δανία, είναι αμφιλεγόμενη, όμως οι υποστηρικτές της εκτιμούν πως εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση της θνησιμότητας, οδηγεί και σε μείωση της εγκληματικότητας και του κόστους που συνδέεται με αυτήν.

Οι πρώτες θεραπείες με ενέσεις ηρωίνης αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμαστικά στη σκανδιναβική χώρα στις αρχές του 2020 το νωρίτερο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έως 400 τοξικομανείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftenposten.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.