ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κάλεσμα ΟΗΕ προς Βραζιλία να επιτρέψει την υποψηφιότητα του Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές

Κάλεσμα ΟΗΕ προς Βραζιλία να επιτρέψει την υποψηφιότητα του Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ κάλεσε τη Βραζιλία να επιτρέψει στον πρώην πρόεδρο Λούΐζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο ντα Σίλβα κρατείται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, αν και δεν έχουν εξετασθεί όλες οι προσφυγές του στη δικαιοσύνη.

Στην επιτροπή μετέχουν ειδικοί στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Τα μέλη της αποφάνθηκαν επί της επείγουσας προσφυγής των δικηγόρων του Λούλα, στις 27 Ιουλίου στη Γενεύη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Επιτροπή «καλεί τη Βραζιλία να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο που θα επιτρέπει στον Λούλα να ασκήσει τα πολιτικά του δικαιώματα μέσα από τη φυλακή, ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου 2018.

«Η υποψηφιότητα δεν μπορεί να ακυρωθεί»

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου, που έχει ασκήσει εφέσης κατά της απόφασης του εφετείου για φυλάκισή του, δεν μπορεί να ακυρωθεί «παρά μόνον αφότου οι δικαστικές εφέσεις θα έχουν εξετασθεί με ισότιμο τρόπο». Εάν ακυρωθεί, θα υπάρξει «ανεπανόρθωτη αδικία» στο πρόσωπο του 72χρονου Λούλα.

Ο Ολιβιέ ντε Φρουβίγ, μέλος της Επιτροπής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εφέσεις που έχει καταθέσει στα ανώτατα δικαστικά όργανα της χώρας του ο Λούλα «μπορούν να καταλήξουν στην ακύρωση της καταδίκης του» για διαφθορά.

Οι δικηγόροι του Λούλα ζήτησαν από την Επιτροπή να αποφανθεί επί τριών ζητημάτων: την άμεση αποφυλάκισή του, την πρόσβασή του στα μέσα ενημέρωσης και στα όργανα του κόμματός του και την δυνατότητά του να είναι υποψήφιος.

Η επιτροπή είπε «όχι» στα πρώτα δύο αιτήματα και «ναι» στο τρίτο.

Ως εκ τούτου, είπε ο Φρουβίγ, θα πρέπει να δοθεί άδεια στον Λούλα «να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία» ακόμη και μέσα από τις φυλακές της Κουριτίμπα, στη νότιο Βραζιλία.

Αρνητικό το ΥΠΕΞ της Βραζιλίας

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας υποστήριξε ότι «τα συμπεράσματα της Επιτροπής του ΟΗΕ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δικαστικώς δεσμευτικά», πλην όμως δεσμεύθηκε πως θα τα «διαβιβάσει στις δικαστικές αρχές».

Πηγή της εισαγγελίας υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε».

«Ο Λούλα είναι αθώος» λέει ο Ρούσεφ

Η διάδοχος του Λούλα στην προεδρία, προτού κι εκείνη καθαιρεθεί το 2016, Ντίλμα Ρούσεφ εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την πρόταση της Επιτροπής:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο Λούλα είναι αθώος. Ο Λούλα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας», σημείωσε η Ρούσεφ στον λογαριασμό της στο Twitter, ενώ στελέχη της δεξιάς εξέφραζαν την ίδια ώρα την απαρέσκειά τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.