ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το app που επιτρέπει τις δωρεές σε επαίτες σκανάροντάς τους διχάζει την Βρετανική κοινή γνώμη (βίντεο)

Το app που επιτρέπει τις δωρεές σε επαίτες σκανάροντάς τους διχάζει την Βρετανική κοινή γνώμη (βίντεο)

Μέσω μίας νέας εφαρμογής, οι περαστικοί μπορούν να δίνουν ηλεκτρονικά τα χρήματά τους σε επαίτες το δρόμο, που έχουν προμηθευτεί το ανάλογο ταμπελάκι με τον κωδικό QR. Μπορούν ακόμα και να ελέγξουν πως ο επαίτης ξόδεψε τη δωρεά τους, προκαλώντας ερωτήματα στην κοινή γνώμη σχετικά με το πραγματικό νόημα της ελεημοσύνης.

Ένας νεαρός σκέφτηκε ότι μία εφαρμογή που θα επέτρεπε στον ελεήμονα περαστικό να “σκανάρει” τον κάθε επαίτη στον οποίο δίνει από το στέρημά του, ίσως είναι ένας τρόπος για να βρουν οι άστεγοι μόνιμη κατοικία, αλλά και να γνωρίζουν οι περαστικοί πού ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματά τους…

Ο Sam Judah, δημιουργός αυτής της εφαρμογής, άρχισε να τη χρησιμοποιεί σε πειραματικό στάδιο στους επαίτες της Οξφόρδης, προμηθεύοντας τους ένα καρτελάκι με QR κωδικούς. Ο περαστικός μπορεί με το κινητό του να σκανάρει το καρτελάκι, να αφήσει λίγα χρήματα μέσω της εφαρμογής και να ρίξει μια ματιά στο βιογραφικό του επαίτη που βοήθησε.

Επίσης, ο ελεήμονας μπορεί να ελέγξει πώς ακριβώς χρησιμοποίησε τα χρήματα που του έδωσαν. Αυτό ίσως οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική βοήθεια που θα του βρει σπίτι, εργασία και επανένταξη στην κοινωνία, ισχυρίζεται ο δημιουργός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι, όμως, έτσι; Η εφαρμογή έχει διχάσει την κοινή γνώμη, καθώς παραβιάζει κάθε έννοια ιδιωτικότητας και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν αντικείμενα με κωδικό σάρωσης. Το μέλλον θα δείξει αν τέτοιου είδους εφαρμογές βοηθούν συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη ή απλώς τους μετατρέπουν σε υποχείρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.