ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Νόμιμος ο οικισμός Εβραίου σε γη Παλαιστινίου κρίνει δικαστήριο στο Ισραήλ

Νόμιμος ο οικισμός Εβραίου σε γη Παλαιστινίου κρίνει δικαστήριο στο Ισραήλ

Εβραϊκός οικισμός, που κατασκευάστηκε χωρίς άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση, σε γη που ανήκε σε Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη, αναγνωρίστηκε νομικά από Ισραηλινό δικαστήριο, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά.

Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Αγελέτ Σάκεντ, του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, η οποία ανακοινώθηκε αργά χθες Τρίτη και αφορά τον οικισμό Μίτζπε Κράμιμ που δημιουργήθηκε το 1999 κοντά στη Ραμάλα και όπου ζουν 40 οικογένειες.

«Η απόφαση του δικαστηρίου (…) είναι σημαντικό επίτευγμα για τον οικισμό στην Ιουδαία και τη Σαμάρια», έγραψε στο Twitter η Σάκεντ χρησιμοποιώντας το βιβλικό όνομα για τη Δυτική Όχθη.

Οι κάτοικοι του Μίτζπε Κράμιμ είχαν προσφύγει στο δικαστήριο το 2013 ζητώντας να αναγνωριστεί η περιοχή ως ιδιοκτησία τους. Το δικαστήριο τώρα αποφάσισε ότι οι Εβραίοι έποικοι είναι οι νόμιμοι κάτοχοι της γης καθώς οι ισραηλινές αρχές δεν γνώριζαν ότι ανήκε σε Παλαιστίνιο ιδιώτη όταν κατήρτησαν τον χάρτη της περιοχής μετά την κατάληψή της το 1967.

Βάσισε την απόφασή του στον ισραηλινό νόμο που προβλέπει ότι οι συναλλαγές που έχουν νομικά λάθη μπορεί να είναι νόμιμες αν αυτά διαπράχθηκαν «καλή τη πίστει».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί που έχουν ανεγερθεί σε παλαιστινιακή γη είναι παράνομοι. «Δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη, αν συνεχίζεται ο εποικισμός», τόνισε.

Η ισραηλινή οργάνωση Ειρήνη Τώρα που είναι αντίθετη στους εβραϊκούς οικισμούς ανακοίνωσε ότι τελικά την τύχη του Μίτζπε Κράμιμ θα την αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου έχουν προσφύγει οι Παλαιστίνιοι ιδιοκτήτες της γης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνήθως κρίνει υπέρ των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2017 από το ισραηλινό κοινοβούλιο επέτρεψε την αναδρομική νομιμοποίηση 4.000 κατοικιών εποίκων που είχαν ανεγερθεί σε γη που ανήκε σε Παλαιστίνιους ιδιώτες, όμως ο νόμος αυτός βρίσκεται υπό εξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.