Κούβα: Ευνοείται ο επαναπατρισμός των “παράνομων” μεταναστών του ’90

Κούβα: Ευνοείται ο επαναπατρισμός των “παράνομων” μεταναστών του ’90

Η Κούβα ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα για τη μετανάστευση, τα οποία ευνοούν τον επαναπατρισμό «παράνομων» μεταναστών, γιατρών ή αθλητών, που εγκατέλειψαν τη χώρα στη διάρκεια αποστολών στο εξωτερικό, τη δεκαετία του 1990.

«Η προσωρινή είσοδος στη χώρα θα επιτραπεί σε αυτούς που μετανάστευσαν παράνομα ύστερα από τις συμφωνίες του 1994 με τις ΗΠΑ για τη μετανάστευση» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Τα μέτρα επεκτείνονται σε «επαγγελματίες της υγείας και αθλητές που εγκατέλειψαν τη χώρα παράνομα μετά το 1994 και έχουν ζήσει τουλάχιστον οχτώ χρόνια στο εξωτερικό». Ωστόσο, τα νέα μέτρα δεν αφορούν αυτούς που εγκατέλειψαν τη χώρα μέσω της ναυτικής βάσης του Γκουαντανάμο, για λόγους εθνικής άμυνας και ασφαλείας.

Επίσης προβλέπεται ο επαναπατρισμός όλων όσων εγκατέλειψαν τη χώρα πριν από την ηλικία των 16 ετών και αυτών που για ανθρωπιστικούς λόγους ζητούν να επιστρέψουν στην Κούβα για να φροντίσουν τους γονείς τους.

Περίπου δυο εκατομμύρια Κουβανοί σε σύνολο 11,3 ανθρώπων που αποτελούν τον πληθυσμό της χώρας, έχουν μεταναστεύσει σε 150 χώρες από το 1959, χρονολογία κατά την οποία ο Φιντέλ Κάστρο ανήλθε στην εξουσία. Η πλειοψηφία τους εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε την άρση πολλών ταξιδιωτικών περιορισμών. ‘Ετσι, οι Κουβανοί θα μπορούν από τις 14 Ιανουαρίου 2013 να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με το διαβατήριό τους, χωρίς να πρέπει να εξασφαλίζουν από πριν, άδεια εξόδου από τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.