«Αβάντα» κυβέρνησης σε SPD για την πολιτική κατατρόπωση του Β.Σόιμπλε

«Αβάντα» κυβέρνησης σε SPD για την πολιτική κατατρόπωση του Β.Σόιμπλε

Παρά το γεγονός, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία στις 15 Ιουνίου με τους δανειστές, όσον αφορά το χρέος, κατάφερε όμως… να εγκλωβίσει την δόση των 8,5 δισ. ευρώ εντός τη δίνη της προεκλογικής διαμάχης στη Γερμανία.

Συνεπώς, αντί να εγκριθεί σήμερα όπως αναμενόταν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής –ώστε να προλάβουν να φτάσουν μέσα τις ερχόμενες δύο εβδομάδες και τα 8,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα- η έγκρισή της εκταμίευσης της δόσης να μετατεθεί κατά επιπλέον μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Στην γενικότερη προσπάθεια της Αθήνας να φέρει σε δύσκολη θέση και να απομονώσει τον Σόιμπλε στη Γερμανία, κατάφερε να εγκλωβιστεί σε νέες πολιτικές συμπληγάδες η επικύρωση των διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν πριν μια εβδομάδα και έγιναν δεκτές με ανακούφιση από τις αγορές.

Καθώς η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία κορυφώνεται και οι σοσιαλδημοκράτες του SPD υστερούν δημοσκοπικά, το κόμμα του οποίου ηγείται ο κύριος Μάρτιν Σουλτς προκάλεσε την σύγκληση της Ολομέλειας της Γερμανικής Βουλής για την έγκριση της δόσης. Βασική αιτία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Βερολίνο, είναι η πρόθεσή τους να εκθέσουν την κυβέρνηση Μέρκελ και τον Σόιμπλε προσωπικά, αρνούμενοι να εγκρίνουν την συμμετοχή της Γερμανίας σε μια συμφωνία στην οποία το ΔΝΤ δεν θα βάλει από την αρχή λεφτά.

Όπως είχε προαναγγελθεί, η έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. για την Ελλάδα θα γινόταν σήμερα, από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Οι χριστιανομοδημοκράτες ήθελαν να κλείσει εκεί το θέμα καθώς, λόγω της προεκλογικής περιόδου, οι συζητήσεις στην Ολομέλεια της Γερμανικής Βουλής έχουν ατονήσει. Ωστόσο η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για τη β΄αξιολόγηση βάζει το ελληνικό ζήτημα στην καρδιά της προεκλογικής ζωής της Γερμανίας.

Αυτό επέτρεψε στους βουλευτές του SPD να βρουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη συγκυρία για να σηκώσουν τους τόνους κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με βασικό επιχείρημα ότι, αντίθετα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν εγκρίθηκε από τη Γερμανική Βουλή το 3ο Μνημόνιο, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά με δικά του χρήματα, πριν τουλάχιστον την λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως έχουν κατ’επανάληψη τονίσει Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, «3ο Μνημόνιο χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ δεν υπάρχει» και σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε όλα να ξεκινήσουν από μηδενικής βάσεως. Ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να λάβει άμεσα (εντός 20 ημερών) την δόση των 8,5 δισ. για να μην υπάρξει απειλή πιστωτικού γεγονότος. Για τον λόγο αυτόν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε τις προηγούμενες μέρες πως η έγκριση της δόσεως πρέπει να γίνει άμεσα, αλλιώς θα επιστρέψει η αβεβαιότητα για την Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.