ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Φιλίπο Γκράντι: Απευθύνει έκκληση προς την Ιταλία για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Φιλίπο Γκράντι: Απευθύνει έκκληση προς την Ιταλία για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Έκκληση να υπάρξει περισσότερη διεθνής αλληλεγγύη προς την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει νέο κύμα αφίξεων προσφύγων έκανε ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

«Αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας στην Ιταλία είναι μια τραγωδία. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στις ακτές της κι εκτιμάται ότι 2.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς», σημείωσε ο Γκράντι σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο στη Γενεύη.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, η διάσωση και η υποδοχή των μεταναστών αυτών «δεν μπορεί να αποτελεί μόνο ιταλικό πρόβλημα».

«Πρόκειται πάνω και πριν απ’ όλα για ένα πρόβλημα διεθνούς σημασίας, που χρειάζεται μια συντονισμένη και κοινή προσέγγιση όλης της περιοχής», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του καλοκαιριού και χωρίς συλλογική δράση, δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε περισσότερες τραγωδίες στη θάλασσα», συνέχισε ο Γκράντι.

Για τον αξιωματούχο αυτό του ΟΗΕ, η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τη «δέσμευσή» της και να διευρύνει «τις διαδικασίες νόμιμης υποδοχής» μεταναστών και προσφύγων.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει μεταξύ άλλων να «αντιμετωπίσει τις βαθιές ρίζες πίσω από τις μεταναστευτικές ροές, να εγγυηθεί καλύτερη προστασία για τους ανθρώπους που μετακινούνται, και να αγωνιστεί εναντίον της διακίνησης και της εμπορίας» ανθρώπων.

Συνολικά 83.650 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης από την αρχή της χρονιάς, ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση σχεδόν 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Περίπου 200.000 θέσεις είναι διαθέσιμες για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων σε όλη την ιταλική επικράτεια, αλλά σχεδόν όλες έχουν καλυφθεί.

Εξάλλου, υπενθύμισε ο Ύπατος Αρμοστής, ανάμεσα στους ανθρώπους που φθάνουν στην Ιταλία πολλοί χρειάζονται φροντίδα και υποστήριξη. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό αφίξεων ασυνόδευτων παιδιών ή θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ιταλία έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα — απαγωγές, εκβιασμούς, σεξουαλική βία είτε στη χώρα τους, είτε καθ’ οδόν προς την Ευρώπη.

Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών αυξήθηκε κατά 109% μεταξύ του 2015 και του 2016 για να φθάσει τα 25.846 στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.