G20: Ο Β. Πούτιν αρνήθηκε ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές – «Θετική χημεία» στη συνάντηση (βίντεο)

G20: Ο Β. Πούτιν αρνήθηκε ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές – «Θετική χημεία» στη συνάντηση (βίντεο)

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ Ρεξ Τίλερσον μετά τη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στο Αμβούργο μίλησε για «θετική χημεία» μεταξύ των δύο ηγετών, παρόλο που το θέμα της πιθανής ρωσικής ανάμιξης στις προεδρικές εκλογές του 2016, σκίασε προσωρινά το καλό κλίμα, αλλά δεν το επικάλυψε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντάς του τις ανησυχίες του αμερικανικού λαού για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές και «Είχαν μια έντονη και μακρά συνομιλία για το θέμα», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη λήξη της συνάντησης αυτής, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, εκτιμώντας ότι οι ρωσικές παρεμβάσεις συνιστούν ένα «σημαντικό εμπόδιο» στη σχέση των δύο χωρών.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) πίεσε τον πρόεδρο Πούτιν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη. Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε μια τέτοια ανάμιξη, όπως νομίζω ότι έχει κάνει και στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ζητά να λάβει τη δέσμευση της Μόσχας ότι δεν θα παρεμβαίνει στις αμερικανικές υποθέσεις. Υπογράμμισε όμως ότι οι δύο πρόεδροι επικεντρώθηκαν στο πώς θα προχωρήσουν προς τα εμπρός.

«Οι πρόεδροι σωστά επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από κάτι που πιθανόν να είναι απλώς μια δυσεπίλυτη διαφωνία αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

Η παρέμβαση της …Μελάνια

Σύμφωνα με τον Τίλερσον, οι δύο πρόεδροι «συνδέθηκαν πολύ γρήγορα» και είχαν μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση». Μάλιστα, κανείς από τους δύο δεν ήθελε να σταματήσει τη συζήτηση και κάποια στιγμή παρενέβη η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ, και προσπάθησε να τους πείσει να… ολοκληρώσουν.

Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επόμενες προγραμματισμένες επαφές των δύο ηγετών. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε γιατί τον άφησε να περιμένει για το δικό τους τετ-α-τετ που ακολούθησε.

Για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» στη συνάντηση έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Αντιδρούν οι Δημοκρατικοί

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τους Δημοκρατικούς.

«Οι προσπάθειες παρέμβασης στην εκλογική μας διαδικασία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να είναι ένα θέμα στο οποίο το “συμφωνούμε ότι διαφωνούμε” είναι αποδεκτό συμπέρασμα», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.
Ο Τίλερσον πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν στη δέσμευση «της μη παρέμβασης στις υποθέσεις των ΗΠΑ και της δημοκρατικής μας διαδικασίας καθώς και σε αυτές άλλων χωρών».

Ο Άντριου Γουάις, πρώην αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε λάθος μήνυμα με τη θετική γλώσσα του σώματός του και επειδή απέτυχε να πιέσει τον Πούτιν περισσότερο στο θέμα των ρωσικών παρεμβάσεων. «Η ξεκάθαρη επιθυμία του Τραμπ να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία ήταν προφανής στη διάρκεια της συνάντησης», εκτίμησε ο Γουάις.

Συρία

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν από κοινού να ισχύσει κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία από την ερχόμενη Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Δαμασκού, ανακοίνωσε μετά το πέρας της μαραθώνιας συνάντησης Τραμπ-Πούτιν ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας μετά το τέλος του κρίσιμου τετ-α-τετ, στο οποίο ήταν και ο ίδιος παρών, ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Η εκεχειρία σε αυτή τη ζώνη (επαρχίες της νότιας Νταράα και Κουνέιτρα) θα εφαρμοστεί από τις 9 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι. Οι ΗΠΑ ανέλαβαν την ευθύνη να συμμορφωθούν με την κατάπαυση του πυρός όλες οι ομάδες μαχητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Βόρεια Κορέα

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα και το ζήτημα των εξοπλιστικών της προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Αμβούργο στο περιθώριο της G20, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τη Μόσχα να κάνει περισσότερα για να καμφθούν οι προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά όπλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι Ρώσοι το βλέπουν λίγο διαφορετικά από εμάς, επομένως πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και θα τους ζητήσουμε να κάνουν περισσότερα. Η Ρωσία έχει οικονομική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γερμανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.