Λύση μέσω του ΝΑΤΟ ψάχνει η Γερμανία στο θέμα του Ικονίου

Λύση μέσω του ΝΑΤΟ ψάχνει η Γερμανία στο θέμα του Ικονίου

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε την επίσκεψη (των Γερμανών) βουλευτών (στην νατοϊκή αεροπορική του Ικονίου της κεντρικής Τουρκίας), αλλά ζήτησε μία αναβολή. Τώρα καταβάλλονται προσπάθειες να οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο μπρίφινγκ της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να δώσει κάποια προθεσμία για την ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος από την Άγκυρα. Όμως, ότι για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό αποφασίζει το γερμανικό Κοινοβούλιο, εξ’ ου και το δικαίωμα των βουλευτών να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες όπου και αν βρίσκονται: «Το δικαίωμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε εκπροσώπους της Επιτροπής Άμυνας να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες ανάγκασε το Βερολίνο να πάρει την απόφαση να τους μεταφέρει στην Ιορδανία. Σε αντίθεση, όμως, με το Ιντσιρλίκ που είναι μία τουρκική αεροπορική βάση, το Ικόνιο είναι μία νατοϊκή βάση. Δεδομένου ότι τόσο η αεροπορική βάση, όσο και ο έλεγχος του εναέριου χώρου στην περιοχή με αεροπλάνα AWACS βρίσκονται υπό νατοϊκή εντολή, ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την άποψη ότι το όλο ζήτημα της επίσκεψης δεν είναι μία διμερής υπόθεση, αλλά αφορά και το ΝΑΤΟ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφερόμενη σε αυτήν την κατάσταση πραγμάτων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο αναζητά μία λύση πρωτίστως μέσω της νατοϊκής οδού. Όπως ενημέρωσε στο πλαίσιο του κυβερνητικού μπρίφινγκ, ο κ. Γκάμπριελ βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε τηλεφωνική επαφή με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα, και η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα διεξάγει σχετικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ώστε τελικά να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.