O N.Mαδούρο κηρύσσει τον πόλεμο στις ΗΠΑ: «Δεν ξαναπουλάμε πετρέλαιο σε δολάρια» – Θα επιζήσει;

O N.Mαδούρο κηρύσσει τον πόλεμο στις ΗΠΑ: «Δεν ξαναπουλάμε πετρέλαιο σε δολάρια» – Θα επιζήσει;

Σε μία κίνηση που σημαίνει ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ προχωράει (και ορθώς αν θέλει να επιζήσει) ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν.Μαδούρο καθώς ανακοίνωσε ότι θα αποδολαριοποιήσει την χώρα του και θα πουλάει το πετρέλαιο σε άλλα νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν!

Όπως είπε η χώρα του, που είναι αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση, θα επιδιώξει να «απελευθερωθεί» από το δολάριο των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι στον επίσημο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα να χρησιμοποιείται ένα καλάθι άλλων ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού γιουάν.

«Η Βενεζουέλα θα θέσει σε εφαρμογή έναν νέο μηχανισμό διεθνών πληρωμών και θα δημιουργήσει ένα καλάθι νομισμάτων», είπε ο Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε παράλληλα μια αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 40%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το οποίο όπως αναφέρει βασίζει τον υπολογισμό του στην ισοτιμία της μαύρης αγοράς, ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα ανέρχεται πλέον σε 7 δολάρια τον μήνα.

Το ζήτημα του δολαρίου δεν είναι τόσο απλό.

Οι Αμερικανοί οι οποίοι τυπώνουν δολάρια αφειδώς εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν καταφέρει να γεμίσουν τον πλανήτη και να έχουν μετατρέψει το νόμισμά τους σε αποθεματικό. Με βάση αυτό μπορούν να επιβάλλουν και κυρώσεις σε όποιον τους έχει «κάτσει στραβά».

Η πραγματική τους ισχύ είναι το δολάριο και όχι η πυρηνική δύναμη καθώς αυτή εξισορροπείται από την ρωσική. Η οικονομική τους ισχύ όμως δεν μπορεί να εξισορροπηθεί ακριβώς λόγω της χρήσης του δολαρίου στις παγκόσμιες συναλλαγές.

Για να γίνει αυτό κατανοητό αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι στο σύνολο της κυκλοφορίας του δολαρίου τα δύο τρίτα βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ!

Το πρώτο χάρτινο δολάριο κυκλοφόρησε μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου το 1862. Ως το 1975 το δολάριο είχε αντίκρισμα σε ασήμι ή χρυσό, ενώ σήμερα είναι μόνο λογιστικό χρήμα και διαπραγματεύεται ελεύθερα, ακολουθώντας τους κανόνες της προσφοράς και ζήτησης.

Το δολάριο χρησιμοποιείται ως συναλλακτικό μέσο για μία σειρά προϊόντων, όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο. Στις μέρες μας, παραμένει το ισχυρότερο νόμισμα στο κόσμο, αν και αμφισβητείται η κυριαρχία του από το ευρώ.

Ο Πολ Σαμούελσον και άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η διεθνής ζήτηση για το δολάριο επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να κρατούν τα ελλείμματά τους σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποτίμησης. Όμως, προβλέπει ότι στο μέλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν έντονες πιέσεις, που θα οδηγήσουν σε καταβαράθρωση του δολαρίου, με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως να σημείώσουμε ότι όσοι αμφισβήτησαν (από μικρές χώρες) το δολάριο είχαν πολύ άσχημο τέλος, όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μοαμάτ Καντάφι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.