Γαλλία: Σήμερα οι εκλογές για το σώμα της Γερουσίας- Ποιες οι αρμοδιότητές της; (φωτό)

Γαλλία: Σήμερα οι εκλογές για το σώμα της Γερουσίας- Ποιες οι αρμοδιότητές της; (φωτό)

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία (Ιούνιος 2017) απετέλεσαν ένα «θρίλερ» με την καταπόντιση των παραδοσιακών δυνάμεων και την άνοδο στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, τόσο του νικηφόρου Εμμάνουελ Μακρόν, όσο και του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.

Μολαταύτα, ο εκλογικός «πυρετός» δεν είχε καταλαγιάσει πλήρως, καθώς απέμεναν ακόμη οι εκλογές για τη Γερουσία, που πραγματοποιούνται σήμερα, Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου.

Θα ανανεωθούν οι μισές έδρες στη Γερουσία

Οι εκλογές για την Γερουσία γίνονται κάθε τρία χρόνια και επιτρέπουν να ανανεώνονται οι μισές έδρες. Φέτος θα ανανεωθούν 170 έδρες στις 348. Αυτές είναι οι περιφέρειες στις οποίες θα γίνει εκλογή για την Γερουσία (με το μπλε χρώμα):

Επίσης, θα εκλεγούν έξι γερουσιαστές εκτός Γαλλίας καθώς και σε έξι νησιά-πρώην αποικίες.

Οι γερουσιαστές δεν εκλέγονται με απευθείας ψήφο αλλά από ένα σώμα 75.000 «Μεγάλων εκλεκτόρων: πρόκειται για γερουσιαστές, βουλευτές, περιφερειακούς συμβούλους και δημοτικούς συμβούλους. Η ψήφος είναι υποχρεωτική για τους εκλέκτορες.

Σήμερα την πλειοψηφία στην γαλλική Γερουσία έχει η Δεξιά, η οποία κατέχει 190 έδρες στις 348. Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα των εκλογών για την Γερουσία καθρεφτίζει τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, αφού το 90% των Μεγάλων εκλεκτόρων προέρχεται από τα δημοτικά συμβούλια.

Ωστόσο, η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αλλάξει τους συσχετισμούς και στην Γερουσία. Κι αυτό γιατί πολλοί δήμαρχοι, ανεξαρτήτως κόμματος, έχουν ακολουθήσει τον γάλλο πρόεδρο, μετά την επικράτησή του.

Η γαλλική Γερουσία έχει ως ρόλο να επανεξετάζει τα σχέδια νόμου και τις νομοθετικές προτάσεις, τις διεθνείς συμβάσεις και τις διεθνείς συμφωνίες. Η Γερουσία μπορεί επίσης να αλλάζει νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη γαλλική βουλή. Αν ο Εμμανουέλ Μακρόν αποκτήσει την πλειοψηφία στη Γερουσία θα μπορούσε να αποφύγει τις πολύμηνες κοινοβουλευτικές διαπραγματεύσεις και θα μπορούσε να περάσει και την αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς καμία δυσκολία.

Το κτίριο της γαλλικής Γερουσίας βρίσκεται στο λεγόμενο «Παλάτι του Λουξεμβούργου», στην καρδιά του Παρισιού, το οποίο είχε χτίσει η Μαρία των Μεδίκων. Φιλοξενεί την Γερουσία από το 1879:

Δείτε τις φωτογραφίες:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.