Κλείσιμο
Το απόγευμα η συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Ντ. Τραμπ - Οικονομία και εθνικά θέματα στην ατζέντα (φωτό)

Το απόγευμα η συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Ντ. Τραμπ - Οικονομία και εθνικά θέματα στην ατζέντα (φωτό)

Translate this page

Στον Λευκό Οίκο αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, (19:00 ώρα Ελλάδος) όπου και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ όπου και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Από το Μαξίμου μιλούν για μια επίσκεψη «υψηλού συμβολισμού με ιδιαίτερη βαρύτητα». Και είναι προφανές ότι στο... παζάρι που θα ακολουθήσει στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα η ελληνική πλευρά θα ανεβάσει τον πήχη επιδιώκοντας να εξασφαλίσει –πέραν του επικοινωνιακού- τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Εκμεταλλευόμενη, προφανώς, το πολύ καλό κλίμα που διαπνέει αυτό το διάστημα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Στο κυβερνητικό επιτελείο διατείνονται, όπως σχολιάζουν πηγές το γεγονός ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε ισχυρή θέση και έχει εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Κίνα», στοιχείο που αφήνουν να εννοηθεί ότι  δεν αποκλείεται να προκαλεί την έντονη ανησυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ θυμίζουν ότι καταλυτικό ρόλο για την πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό, αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι «μήλον της Έριδος».

Στήριξη για επενδύσεις-χρέος

Όπως διεφάνη και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η ενίσχυση των προσπαθειών για έξοδο από την κρίση είναι νούμερο ένα προτεραιότητα και περνά μέσα από τον … δρόμο των επενδύσεων.

Εξ’ αυτού του λόγου, από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβουν ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει έμπρακτη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα στο σκέλος των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, κάτι που προφανώς δεν θα είναι δωρεάν.

Και αυτό καθότι οι Αμερικανοί έχουν θέσει ως άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ελλάδα, με τη βάση της Σούδας στο επίκεντρο της πολιτικής τους.

Η ανάπτυξη της οικονομίας δημιουργεί μια σταθερότητα και ενδυναμώνει το ρόλο μας για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε στο Chicago Council on Global Affairs ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη βάση και την προοπτική συνδέεται το κοινό μέλλον Ελλάδας- ΗΠΑ. 

Όσο για το θέμα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο αμερικανικός παράγοντας διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο σε αυτό, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια υποστηρικτική δήλωση.

«Πλάτη» στα εθνικά ζητήματα

Το δεύτερο… μέτωπο  που περιμένει στήριξη η Αθήνα δεν είναι άλλο από αυτό που αφορά στα εθνικά ζητήματα, τα οποία είναι μείζονος σημασίας. Και η «βεντάλια» αφορά: Στον τερματισμό της επιθετικότητας της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο, σε μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των Σκοπίων, και σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και με φόντο το σχέδιο αγοράς από τη Ρωσία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 η Αθήνα επιθυμεί τη στήριξη της Ουάσιγκτον καθώς αν υλοποιηθούν τα παραπάνω σχέδια, θα μεταβληθεί άρδην η ισορροπία δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται, ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «η  Ελλάδα έχει μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων και υπερασπίζεται σταθερά, τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ, παράλληλα, επιδιώκει την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». 

Τέλος, τις συνομιλίες θα απασχολήσουν οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις.

«Οδηγίες» για μια επιτυχημένη συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Ντ. Τραμπ 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, επιχειρώντας να πείσει τον Αμερικάνο πρόεδρο για το πως η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. 

Όχι έναν απλό πρόεδρο, αλλά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέχει παρασάγγας από το παραδοσιακό μοντέλο πολιτικού, σπάζοντας φραγμούς, πρωτόκολλα και εισάγοντας νέα ήθη. Το επικοινωνιακό του επιτελείο γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του και επιχειρεί συχνά πυκνά να καθοδηγήσει τους εκάστοτε συνομιλητές του, έτσι ώστε αυτοί να υιοθετήσουν την πιο αποτελεσματική και παραγωγική προσέγγιση.

Επιπλέον, οι διάφορες πρεσβείες που κατοικοεδρεύουν στην Ουάσιγκτον συλλέγουν πληροφορίες τις οποίες έπειτα προωθούν στους εκάστοτε υπουργούς, πρωθυπουργούς και προέδρους των χωρών τους, υποδεικνύοντας πώς να χειριστούν έναν ηγέτη με ισχυρή προσωπικότητα, χωρίς πραγματική εμπειρία στην παγκόσμια σκηνή, αλλά με έντονα στοιχεία αιφνιδιασμού και ιδιαίτερο χιούμορ.

Πρόκειται για έναν οδηγό προς ναυτιλλομένους που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος και στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πες το με ένα power point

Ο Ντόναλντ Τραμπ λατρεύει τις επίσημες παρουσιάσεις με την μορφή PowerPoint. Αυτές που συνήθως λαμβάνουν χώρα σε συσκέψεις εταιρειών. 

Έτσι λέγεται ότι πείστηκε να πραγματοποιήσει και το πρώτο του επίσημο ταξίδι στην Σαουδική Αραβία. 

Του έγινε μία σύντομη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση των εν δυνάμει επενδύσεων και ζητημάτων. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν και τα τρία πολυτελή καταλύματα, τα οποία μπορούσε να επιλέξει κατά τη διάρκεια της παραμονής του.

Όχι πολυλογίες

Όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Απαγορεύονται δια ροπάλου οι 20λεπτοι μονόλογοι που του προκαλούν νύστα. Προτιμάει τις σύντομες, απαντήσεις των 20-30 δευτερολέπτων.

Πρόλογος

Μην υποθέτετε ότι γνωρίζει την ιστορία κάθε χώρας και τις λεπτομερείς που την συνοδεύουν. Πάντα ξεκινάμε με έναν κατατοπιστικό, αλλά σύντομο πρόλογο.

Κομπλιμέντα

Αρχίστε την συζήτηση με ένα κομπλιμέντο για την εντυπωσιακή εκλογική νίκη του, αλλά μην μπείτε σε λεπτομέρειες και περιστατικά που σημάδεψαν την προεδρική καμπάνια.

Ένας γνωστός διπλωμάτης της Ουάσιγκτον είχε πει ότι όποιος συναναστρέφεται πολιτικά τον Τραμπ πρέπει να κατανοήσει ότι πεινάει για νίκες. Θέλει να αποκομίσει κάτι από την πρώτη συνάντηση, από το πρώτο λεπτό. Μην του το στερήσετε. 

Μην μπαίνετε μέσα με λίστες αιτημάτων, να έχετε κάτι να προσφέρετε για να ζεστάνετε το έδαφος. Λατρεύει τις συμφωνίες, είναι πραγματιστής και δεν μπορεί να αποτινάξει τον μανδύα του επιχειρηματία.

Διάσπαση προσοχής

Έχει διάσπαση προσοχής. Διακόπτει την κουβέντα και χάνει το ενδιαφέρον του πολύ σύντομα.

Όχι μεταφραστές

Οι μεταφραστές τον ενοχλούν. Δεν τους έχει συνηθίσει. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάει αγγλικά με τον συνομιλητή του.

Επικοινωνιακός, φιλικός

Είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσιτός. Στο παρελθόν οι Αμερικάνοι πρόεδροι ήταν κυριολεκτικά δυσεύρετοι στα τηλέφωνα. Ο Τραμπ, όμως, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και προειδοποίηση στρέφεται τηλεφωνικά σε ξένους ηγέτες, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σχεδόν 100 τηλεφωνήματα, πολλά από αυτά απροειδοποίητα, αιφνιδιάζοντάς τους. 

Αν ένας ηγέτης, όπως η Άγκελα Μέρκελ θελήσει να του μιλήσει, εκείνος θα ανταποκριθεί εντός λίγων ωρών. Δεν επιμένει καν να μάθει τον λόγο ή το περιεχόμενο της συνομιλίας. Για τον Τραμπ η χημεία και η προσωπική επαφή μετράει και ενδέχεται να κάνει και την διαφορά. 

Προσωπική επαφή

Εκτιμάει όσους προσπαθούν να έχουν μία σταθερή επικοινωνία μαζί του. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία επικοινωνεί ακόμα και χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα.

Λατρεύει τις αναφορές στην οικογένειά του. Αν κάποιος καλέσει κάπου την κόρη του ή στραφεί σε εκείνη με ένα κομπλιμέντο ή απλά την συμπεριλάβει στην κουβέντα έχει κερδίσει πόντους. Αυτή την μέθοδο φαίνεται να ακολουθεί ο Καναδός πρωθυπουργός. 

Είναι διαχυτικός. Του αρέσουν οι δυνατές χειραψίες τα αστεία και το καλό ουίσκι. Επίσης ενώ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα σερβιριστεί νερό ή καφές, ο Αμερικάνος πρόεδρος θα πίνει coca cola light.

Λατρεύει τα δώρα-συμβολικά και όχι μόνο. Είναι γλυκατζής, οπότε πάντα απολαμβάνει κάποιο παραδοσιακό, εξωτικό στα μάτια του γλυκό. 

Pronews
Διαβαστε ακομη
Σχολιαστε το αρθρο

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Οποιος χρήστης της πλατφόρμας του discus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.