Αυστρία: Οι εθνικιστές του FPÖ θέτουν τις «κόκκινες γραμμές» τους – «Φραγμός στον εξισλαμισμό»

Αυστρία: Οι εθνικιστές του FPÖ θέτουν τις «κόκκινες γραμμές» τους – «Φραγμός στον εξισλαμισμό»

Με την αυλαία να έχει ήδη «πέσει», όσον αφορά της αυστριακές εκλογές, το βλέμμα έχει επικεντρωθεί στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Οι εθνικιστές του Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) κατάφεραν να αναδειχθούν σε κεντρική πολιτική δύναμη και φυσικά ρυθμιστές της «επόμενης ημέρας» στην Αυστρία. Μιας και αποτελούν τον πιο πιθανό εταίρο για σύμπραξη με το νικητή Σεμπάστιαν Κουρτς και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα.

Μολαταύτα, οι εθνικιστές του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε θέτουν ορισμένους όρους, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, με τον πιο σημαντικό εξ αυτών να είναι η κατοχή του υπουργείου Εσωτερικών.

«Έχουμε πολλές κόκκινες γραμμές», υπενθύμισε κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του κόμματός του.

Έχοντας συγκεντρώσει το 26% των ψήφων στις εκλογές, το FPÖ έχει αναχθεί σε μεγάλο παίκτη στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές, στις οποίες κέρδισε το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς με 31,5%.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας (SPÖ) του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν συγκέντρωσε το 26,9%.

Ο 48χρονος κ. Στράχε υπογράμμισε ότι θεωρεί πως «δεν υπάρχει λόγος να πιεστούμε» στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν στο τέλος της εβδομάδας.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στον κυβερνητικό συνασπισμό ανεξαρτήτως κόστους. Πρέπει να εφαρμοστούν κάποια στοιχεία του προγράμματός μας, διαφορετικά δεν θα έχει νόημα», εξήγησε.

Μεταξύ των ζητημάτων που θέτει η Ακροδεξιά είναι «η ασφάλεια των συνόρων», «η άμεση δημοκρατία με βάση το παράδειγμα της Ελβετίας», «ο τερματισμός του εξισλαμισμού» και η μείωση της φορολογίας, υπενθύμισε ο Χ.Κ. Στράχε.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πολλά» στοιχεία του προγράμματος του κόμματός του υιοθετήθηκαν από τον Σ. Κουρτς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο 31χρονος ηγέτης της Κεντροδεξιάς επεσήμανε ότι συζητά με όλα τα κόμματα. Εξάλλου την Τρίτη επαναβεβαίωσε την ευρωπαϊκή δέσμευσή του κόμματός του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν θεωρείται πιθανό, καθώς ο κ. Κουρτς είχε θέσει ως κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας την ανανέωση έπειτα από 10 χρόνια συγκυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» Κεντροαριστεράς – Κεντροδεξιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.