ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου – Αύριο η τριμερής συνάντηση για τα ενεργειακά με την συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα (φωτό)

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου – Αύριο η τριμερής συνάντηση για τα ενεργειακά με την συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα (φωτό)

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αναμένεται να βρεθούν τα ενεργειακά, η οικονομία, η παιδεία και ο πολιτισμός.

Η επίσημη υποδοχή του προέδρου Σίσι θα γίνει στο Προεδρικό μέγαρο, όπου θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Το μεσημέρι θα υπογραφούν μνημόνια συναντίληψης Κύπρου – Αιγύπτου, ενώ αργότερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα προσφωνήσει, σε ειδική συνεδρίαση, την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 7 το βράδυ, οι δύο ηγέτες θα παραστούν και θα χαιρετίσουν επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου – Αιγύπτου, που διοργανώνει το ΚΕΒΕ.

Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα συνοδεύουν υπουργοί και η σημερινή μέρα στόχο θα έχει την απαρχή κοινών συνεδρίων των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών σε τακτά διαστήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητούνται σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο χώρες προχωρούν σε αλλαγή δεδομένων σε ό,τι αφορά τις διμερείς επαφές, καθιερώνοντας τις συναντήσεις «κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση» (G to G – Government to Government, όπως είναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή συνάντηση στο τραπέζι των συνομιλιών θα παρακαθίσουν από κυπριακής πλευράς 6-7 στελέχη του κυβερνητικού σχήματος και από την αιγυπτιακή πλευρά τέσσερις υπουργοί.

Η Αίγυπτος έχει δείξει τις προθέσεις της για τις υποδομές μεταφοράς των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυο τερματικά υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους.

Οι Πρόεδροι των δύο χωρών θα συζητήσουν βεβαίως και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στον Λίβανο, η κατάσταση στη Συρία, το Μεσανατολικό, η τρομοκρατία αλλά και οι σχέσεις Αιγύπτου-ΕΕ.

Αύριο θα συνέλθει στην Κύπρο η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (πέμπτη κατά σειρά) με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στις 5 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη τετραμερής συνάντηση ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία. Συνάντηση, η οποία στόχο έχει να θεσμοθετήσει διάλογο σε τετραμερές επίπεδο, αρχικά στο θέμα της ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση και με το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει την ίδια ώρα, πως ο αγωγός EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις πηγές της Κύπρου και του Ισραήλ, προς Ελλάδα και Ιταλία, θα πρέπει να θεωρείται ένα δεδομένο, ιδιαίτερα σημαντικό, για τις εμπλεκόμενες χώρες. Σημειώνεται ότι στα αρχικά στάδια είχαν εκφραστεί αρκετές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του έργου.

Ο αγωγός EastMed έμπαινε σε αντιδιαστολή με τη δημιουργία ενός αγωγού προς την Τουρκία. Η ιδέα για αγωγό προς την Τουρκία έχει εξασθενήσει, λόγω των εξελίξεων από τη μια στο Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα έχουν προωθηθεί άλλες σημαντικές λύσεις, όπως είναι ο αγωγός EastMed, αλλά και η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή προς τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου.

Το κεφάλαιο ενέργεια παίζει τον δικό του ρόλο και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, στην οποία ως γνωστό συμμετέχει και η Κύπρος. Με πρωτοβουλία της Λευκωσίας μπήκε ως σημαντική ρήτρα η παροχή ασφάλειας σε υποδομές.

Κάτι που αφορά άμεσα την Κύπρο και κυρίως τις ενεργειακές της υποδομές, αφού αυτό θα σημαίνει ότι η PESCO θα έχει να παίξει ένα ρόλο σ’ ό,τι αφορά την περιοχή μας και κυρίως την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αakhbarelyom» αναφέρθηκε αναλυτικά στις σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου και σημείωσε ότι ακόμα η συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπογράφτηκε μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου το 2004 δημιούργησε ασφάλεια όσον αφορά στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και των δύο χωρών.

«Αυτή η βεβαιότητα συνέβαλε στην αποφυγή τριβών και αντιδράσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε σχέση με τις θαλάσσιες περιοχές και δημιούργησε το νομικά σταθερό περιβάλλον που απαιτείται για την προσέλκυση διεθνών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες μας. Η συμφωνία οριοθέτησης αποτελεί ένα επιπλέον παράδειγμα και μια περαιτέρω απόδειξη των παραδοσιακά εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της συνεργασίας που αφορά τον τουρισμό, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στις εξαιρετικές προοπτικές που υπάρχουν για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού.

«Από αυτή την άποψη, μπορούμε να συνεργαστούμε για την περαιτέρω προώθηση της δημιουργίας και της προσφοράς κοινών προγραμμάτων, από κυπριακούς και αιγυπτιακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, ειδικά για τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας από απομακρυσμένους προορισμούς. Επιπλέον, εξετάζουμε τώρα την αύξηση της συχνότητας των πτήσεων μεταξύ Κύπρου και Καΐρου ή άλλων πόλεων της Αιγύπτου, όπως η Αλεξάνδρεια, και ενθάρρυνση της συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας» δήλωσε.

«Αστακός» η Λευκωσία για 48 ώρες

Αυξημένα είναι τα μέτρα σήμερα αλλά και αύριο λόγω της επίσημης επίσκεψης του Αιγύπτιου Πρόεδρου αλλά και του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Λευκωσία με διαφορά ενός 24ωρου στα πλαίσια της πέμπτης τριμερούς συνάντησης.

Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να καταφθάσει στην Κύπρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ενώ αύριο αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται και η άφιξη της ισπανικής Ρεάλ για τον αγώνα που θα έχει αύριο με τον ΑΠΟΕΛ στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Champions League.

Τα μέτρα δεν ανακοινώνονται από τις Αρχές για λόγους ασφαλείας και δρόμοι θα αποκόπτονται επί τόπου, από την Λάρνακα μέχρι και την Λευκωσία όπου θα καταλύσουν οι αποστολές από Αίγυπτο, Ελλάδα και Ισπανία. Για τον λόγο αυτό, θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας, καθώς επίσης και στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Λευκωσίας

Να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν αρκετά σώματα της κυπριακής Αστυνομίας περιλαμβανομένου και της ΜΜΑΔ και του ΕΑΟ.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Ουσιαστικής σημασίας η επίσκεψη Αλ Σίσι»

Για τη σημερινή επίσκεψη του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι και την αυριανή Τριμερή Σύνοδο Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, μίλησε σε κυπριακό ραδιοφωνικό σταθμό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η επίσκεψη του Αλ Σίσι είναι ουσιαστικής σημασίας και στόχος της είναι «να δούμε πως είναι εφικτό να γίνονται συναντήσεις των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, σε τακτά χρονικά διαστήματα». Η επίτευξη αυτού του στόχου, όπως είπε, θα είναι μία σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως στην ατζέντα των συναντήσεων ξεχωρίζουν οι διμερείς σχέσεις και ο τομέας της Άμυνας, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα το θέμα του Λιβάνου και του πρωθυπουργού του, Χαρίρι.

Αναφερόμενος στην Τριμερή Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, με την κάθοδο και του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως στην ατζέντα υπάρχει η Ενέργεια και όχι μόνο, τονίζοντας πως οι συζητήσεις είναι ουσιαστικές και δεν πραγματοποιούνται μόνο για συμβολισμό.

«Περιμένουμε να βγουν συγκεκριμένες κοινές δράσεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.