Τερέζα Μέι: «Η Σαουδική Αραβία να χαλαρώσει άμεσα τον αποκλεισμό στην Υεμένη για να αποφευχθεί μια καταστροφή»

Τερέζα Μέι: «Η Σαουδική Αραβία να χαλαρώσει άμεσα τον αποκλεισμό στην Υεμένη για να αποφευχθεί μια καταστροφή»

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη μίλησε η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να χαλαρώσει άμεσα τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στην Υεμένη προκειμένου να «αποφευχθεί μια καταστροφή» στην εμπόλεμη αυτή χώρα που απειλείται από τον λιμό, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της.

Η Μέι συναντήθηκε με τον βασιλιά Σάλμαν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν χθες Τετάρτη το βράδυ στο Ριάντ στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή.

Σε μια δήλωσή της στο BBC είχε δεσμευθεί να στείλει το συντομότερο δυνατό «ένα ισχυρό μήνυμα στη Σαουδική Αραβία» αναφορικά με την Υεμένη, η οποία αντιμετωπίζει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Σαουδική Αραβία είναι επικεφαλής ενός αραβικού συνασπισμού που επεμβαίνει στρατιωτικά στην Υεμένη από τον Μάρτιο το 2015 στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών Χούτι σε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 8.500 ανθρώπων.

Το Ριάντ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στις ζώνες που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη, μετά την αναχαίτιση στις αρχές Νοεμβρίου πάνω από το αεροδρόμιο της σαουδαραβικής πρωτεύουσας ενός πυραύλου που εκτόξευσαν οι αντάρτες.

Υπό τη διεθνή πίεση, ο αραβικός συνασπισμός επέτρεψε πρόσφατα την άφιξη βοήθειας στη Σανάα και το λιμάνι Σάλιφ, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η είσοδος εμπορικών προμηθειών (…) πρέπει να επαναληφθεί, αν επιθυμούμε να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή», υπογράμμισε το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

«Συμφώνησαν στα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να βρεθεί μια λύση», πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στη Μέι και τον Σάλμαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Σαουδική Αραβία είναι η βασική εμπορική εταίρος της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή. Οι Βρετανοί έχουν υπογράψει από τον Μάρτιο του 2015 συμβόλαια για την πώληση όπλων στο Ριάντ αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.