Breitbart: «Ο Τραμπ δεν μπορεί να κατηγορείται ως ρατσιστής- Συμπαθεί τους Ασιάτες εργάτες»

Breitbart: «Ο Τραμπ δεν μπορεί να κατηγορείται ως ρατσιστής- Συμπαθεί τους Ασιάτες εργάτες»

Παγκόσμιες αντιδράσεις και ιδιαίτερα οργή στα αφρικανικά κράτη, προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «κράτη απόπατοι» που διέρρευσε από τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ για το μεταναστευτικό. Ο ίδιος, ωστόσο, διέψευσε με ανάρτησή του στο twitter ότι χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη φράση, κάνοντας λόγο για «σκληρή γλώσσα», όχι όμως για τη ρατσιστική φράση που βγήκε στην επιφάνεια.

Το δεξιό site Breitbart, το οποίο φέρεται να υποστηρίζεται από τον Αμερικανό πρόεδρο, χαρακτήρισε σε άρθρο του «fake news» τη διαρροή και τόνισε ότι «ο Τραμπ δεν μπορεί να κατηγορείται ως ρατσιστής, καθώς είναι γνωστό πως συμπαθεί τους Ασιάτες εργάτες».

Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των αφρικανικών και όχι μόνο χωρών, φέρονται εξοργισμένες με το χαρακτηρισμό του Αμερικανού προέδρου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ενημέρωσε τους Αμερικανούς πρεσβευτές στις αφρικανικές χώρες, να μιλήσουν με τις ηγεσίες και να επιβεβαιώσουν το σεβασμό που τρέφει η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός για τους Αφρικανούς. Τονίζεται, δε, πως οι μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις παραμένουν στενές.

Αντιδράσεις από Αϊτή και Μποτσουάνα

Η κυβέρνηση της Αϊτής, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριέλαβε στα «κράτη απόπατους», κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Αντίδραση υπήρξε και από την Μποτσουάνα, καθώς ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων χαρακτήρισε «ρατσιστικά» τα σχόλια για την Αφρική, καλώντας με τη σειρά του τον Αμερικανό πρεσβευτή για να του εκφράσει την αγανάκτησή του. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα υπάρξουν επαφές με όλες τις χώρες που θεωρούν ότι εθίγησαν, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Αυτό θα συμβεί με προσωπικές επαφές των Αμερικανών πρεσβευτών, με τις ηγεσίες των χωρών στις οποίες υπηρετούν.

Επιβεβαίωσε από βουλευτή των Δημοκρατικών

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ Ντικ Ντέρμπιν, ωστόσο, καταδίκασε τη χρησιμοποίηση από τον Ντόναλντ Τραμπ χυδαίας γλώσσας σε μια συνάντηση για τη μετανάστευση στον Λευκό Οίκο, λέγοντας πως ο πρόεδρος αποκάλεσε κατ΄επανάληψη αφρικανικά κράτη «απόπατους».

Ο Ντέρμπιν, μιλώντας στους δημοσιογράφους σε βίντεο που μεταδόθηκε από το MSNBC, είπε πως εξηγούσε την Πέμπτη ένα σχέδιο μιας διακομματικής ομάδας γερουσιαστών για τη μετανάστευση και πώς επηρεάζει μετανάστες από διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και αφρικανικές. «Τότε ήταν που χρησιμοποίησε αυτά τα χυδαία και πρόστυχα σχόλια αποκαλώντας τα κράτη από τα οποία προέρχονται ‘απόπατους’ – αυτή ακριβώς η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο, όχι μόνο μία φορά αλλά κατ΄επανάληψη», είπε ο Ντέρμπιν σε μια εκδήλωση στο Σικάγο.

ΟΗΕ: Ρατσιστικά τα σχόλια του Τραμπ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέρριψε σήμερα ως «ρατσιστικά» που παρακινούν στην ξενοφοβία τα σχόλια που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε πως οι μετανάστες από την Αφρική και την Αϊτή προέρχονται από χώρες «απόπατους». Ο Τραμπ διερωτήθηκε χθες γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να θέλουν να δέχονται μετανάστες από την Αϊτή ή κράτη της Αφρικής, που χαρακτήρισε «χώρες απόπατους», σύμφωνα με δύο πηγές ενήμερες για τα σχόλια που έγιναν στον Λευκό Οίκο.

«Αυτά είναι σοκαριστικά και απρεπή σχόλια από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπάρχει άλλη λέξη να χρησιμοποιήσει κάποιος από το ‘ρατσιστικά’», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σχόλια αυτά. «Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις ολόκληρες χώρες και ηπείρους ‘απόπατους’, ολόκληρος ο πληθυσμός των οποίων, που δεν είναι λευκοί, δεν είναι ως εκ τούτου καλοδεχούμενοι», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν είναι μόνο θέμα «χυδαιότητας της γλώσσας», είπε ο Κόλβιλ. Τα λόγια αυτά δείχνουν «τη χειρότερη πλευρά της ανθρωπότητας, επικυρώνοντας και ενθαρρύνοντας τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που μπορεί να διαλύσει και να καταστρέψει τις ζωές πολλών ανθρώπων». Επίσης ο Τραμπ δεν καταδίκασε σαφώς «τις αντισημιτικές και ρατσιστικές ενέργειες λευκών υπέρμαχων της ανωτερότητας της φυλής στο Σάρλοτσβιλ», σε ένα συλλαλητήριο στη Βιρτζίνια τον περασμένο Αύγουστο, είπε ο Κόλβιλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.