CNN: Στις ΗΠΑ ο Εμμ. Μακρόν μετά από πρόσκληση του Ντ. Τραμπ

CNN: Στις ΗΠΑ ο Εμμ. Μακρόν μετά από πρόσκληση του Ντ. Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να προσκαλέσει Εμανουέλ Μακρόν για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, αργότερα μέσα στο 2018, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές.

Παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει επίσημα δημοσιοποιηθεί, αλλά ούτε κι ο Λευκός Οίκος έχει εκδώσει ανακοίνωση, μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να δρομολογηθεί μέσα στην εβδομάδα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Σύμφωνα με την δήλωση του Λευκού Οίκου προς το CNN: «Δεν έχουμε να κάνουμε κάποια ανακοίνωση την στιγμή αυτή». Το γραφείο της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του CNN για σχολιασμό.

Ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε αρκετούς ξένους ηγέτες κατά το πρώτο έτος της προεδρίας Τραμπ. Ωστόσο, καμία από τις επισκέψεις δεν ήταν επίσημη επίσκεψη, η οποία να συνοδεύεται με πλήρες επίσημο τυπικό, αλλά και το επίσημο δείπνο.

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος κατά τις τελευταίες δεκαετίες που δεν φιλοξένησε επίσημα κάποιον ξένο ηγέτη κατά το πρώτο έτος της προεδρίας του. Ο Λευκός Οίκος πάντως ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος για την καθυστέρηση αυτή.

Τον περασμένο Ιούλιο, τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ παρέστησαν στους επίσημους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλης. Όπως διαφάνηκε, τα δύο προεδρικά ζευγάρια απόλαυσαν τον χρόνο που πέρασαν μαζί, ενώ γευμάτισαν και στον Πύργο του Άιφελ.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, από την συνάντηση των δύο ηγετών τον περασμένο Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ δεν άφηνε καμία αμφιβολία για την θετική εντύπωση που έκανε στον Τραμπ η καλοκαιρινή επίσκεψή του στο Παρίσι: “Ήταν μία από τις καλύτερες παρελάσεις που έχω δει ποτέ.

Διήρκησε δύο ώρες ακριβώς και στρατιωτικό δυναμισμό και πιστεύω ένα φοβερό πράγμα για τη Γαλλία, αλλά και το πνεύμα της Γαλλίας,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Ο Τραμπ σχολίασε επίσης απευθυνόμενος στον Μακρόν: «Θα προσπαθήσουμε να σας ξεπεράσουμε. Σκεφτόμαστε για μία παρέλαση την 4η Ιουλίου στην Οδό Πενσιλβανία, προκειμένου να επιδείξουμε τη στρατιωτική μας ισχύ».

Ο Μακρόν εκλέχθηκε στην γαλλική προεδρία τον περασμένο Μάιο κι ανήκει σε μια μικρή ομάδα ηγετών με ελάχιστη προηγούμενη εμπειρία στην άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων. Ωστόσο, το γεγονός αυτό, το εκμεταλλεύτηκε πολιτικά προκειμένου να καλλιεργήσει έναν ισχυρό δεσμό με τον Λευκό Οίκο, μέσω της κοινής εμπειρίας για την αλλαγή της κρατούσας κατάστασης.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών χαρακτηρίστηκε από την ανταλλαγή μιας μακράς χειραψίας. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Τραμπ βλέπει τον Μακρόν ως έναν ηγέτη που δεν διστάζει να διαταράσσει τις υφιστάμενες ισορροπίες διεθνώς.

Ο δύο τους συνεργάζονται θετικά, παρά την σκληρή κριτική που έχει ασκήσει ο Μακρόν στον Τραμπ για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Σύμφωνα με την άποψη συνεργατών του Γάλλου πρόεδρου, ο ίδιος, θεωρεί τον εαυτό του ως τον «αποκωδικοποιητή» των ενεργειών του Τραμπ στην Ευρώπη, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην αναζήτηση κοινών τόπων για την σύγκλιση των ευρωπαϊκών κι αμερικανικών συμφερόντων.

Με τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής να έχουν αποσπάσει την προσοχή του Βερολίνου και του Λονδίνου, το Παρίσι και η Ουάσινγκτον προωθούν την ενίσχυση του διμερούς πλαισίου των σχέσεων τους.

Στην διάρκεια συνέντευξης του στο BBC το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Τραμπ «δεν είναι ένας κλασικός πολιτικός». Παράλληλα, δήλωσε ότι ο ίδιος κι ο Τραμπ έχουν «μία πολύ άμεση σχέση».

«Είμαι πάντα ουσιαστικά άμεσος κι ευγενικός. Μερικές φορές καταφέρνω να τον πείσω κι άλλες αποτυγχάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.