Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας

Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του τελευταίου. Ο αντιπρόσωπος της Βόρειας Κορέας βρίσκεται στη Στοκχόλμη για συνομιλίες με τη σουηδική κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας διπλωματικής αποκλιμάκωσης ανάμεσα στη Δύση και την Πιονγκγιάνγκ.

«Είχαν μια συνάντηση. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γα το περιεχόμενό της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Λεβέν, Γιονάταν Χολστ.

Ο Ρι Γιονγκ Χο έφθασε χθες βράδυ στη σουηδική πρωτεύουσα μαζί με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του τμήματος Βόρειας Αμερικής του υπουργείου του, Τσόε Κανγκ Ιλ, έπειτα από μια στάση στο Πεκίνο. Γευμάτισε στο υπουργείο με τη Σουηδή ομόλογό του Μαργκότ Βάλστρεμ και στη συνέχεια μετέβη στη βορειοκορεατική πρεσβεία χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Σύμφωνα με τη Στοκχόλμη, ο Ρι και οι συνομιλητές του αναμένεται να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και μια ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Επισήμως, οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα αλλά, σύμφωνα με σουηδικά και ξένα ΜΜΕ, ο Βορειοκορεάτης υπουργός θα παραμείνει στη Σουηδία έως την Κυριακή.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της επίσκεψης αλλά θα δοθεί στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση απόψε μετά το τέλος των συναντήσεων.

Σήμερα η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Σουηδία θα ήταν ευτυχής αν μπορούσε να βοηθήσει για την επίλυση των προβλημάτων στην κορεατική χερσόνησο, αλλά εξαρτάται από τα εμπλεκόμενα μέρη να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν.

«Πιστεύουμε στον διάλογο και σε μια πολιτική διαδικασία», είπε η Βάλστρομ.

«Ελπίζουμε ότι αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ρόλο μας και επίσης τις επαφές μας, τότε θα κάνουμε την καλύτερη χρήση τους», είπε.

Η Σουηδία, που εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2017-2018, πραγματοποιεί αυτή τη μεσολάβηση με την ιδιότητά της ως εκπροσώπου των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Αυστραλίας στην Πιονγκγιάνγκ.

Η επίσκεψη του Ρι έχει επίσης σκοπό να «συμβάλει στην αποτελεσματική εφαρμογή των ψηφισμάτων» που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για το πυρηνικό πρόγραμμά της, αλλά και εκείνων που «υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση», σύμφωνα με τη Στοκχόλμη.

Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εξέφρασε την ευχή να υπάρξουν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, μετά τα σχέδια της Πιονγκγιάνγκ για πραγματοποίηση συνόδων κορυφής με τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη προέδρου Κιμ Έουι-κιεόμ.

Τα σχόλια του Άμπε έγιναν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την επίλυση του θέματος της απαγωγής Ιαπώνων πολιτών από τη Βόρεια Κορέα.

Έπειτα από μήνες έντασης και απειλών πολέμου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, μια ιστορική σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να διεξαχθεί πριν από τα τέλη Μαΐου, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμος Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τα σχέδια για την πραγματοποίηση της συνόδου κορυφής κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη η Βόρεια Κορέα. Δεν έχει διευκρινιστεί ούτε πού ούτε πότε θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με αυτή την προοπτική, η Σουηδία έχει «κάποιο ρόλο να παίξει», αν τα δύο μέρη το επιθυμούν, δήλωσε χθες ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.