ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στο Σούνιο την Παρασκευή οι 8 Υπουργοί Εξωτερικών από Βίσενγκραντ και Βαλκάνια

Στο Σούνιο την Παρασκευή οι 8 Υπουργοί Εξωτερικών από Βίσενγκραντ και Βαλκάνια

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) και οι αντίστοιχοι τέσσερις των Βαλκανίων (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία) θα συζητήσουν μεταξύ τους την Παρασκευή στο Σούνιο για το μέλλον τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη συμβολή τους σε αυτή την πορεία.

Πού συγκλίνουν Βίσεγκραντ και Βαλκάνια και πώς μπορούν να συντονιστούν μέσα σε μία Ευρώπη των ισχυρότερων; Πώς βλέπουν το θέμα της διεύρυνσης και πώς μπορούν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στον εξαιρετικά σημαντικό πλέον για την Ευρώπη ενεργειακό τομέα;

Σε αυτά τα ζωτικής σημασίας ερωτήματα θα κληθούν να προβληματιστούν και να απαντήσουν οι 8 υπουργοί Εξωτερικών -των 4 χωρών/μελών της ΕΕ του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών χωρών/μελών της ΕΕ, (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας)-, στη 2η Υπουργική Συνάντηση Visegrad-4 plus Balkan-4 plus που θα ανοίξει τις πύλες της αύριο το πρωί στο Σούνιο.

Μια πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σε συνεργασία και με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σγιάρτο.

Η 1η Υπουργική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη τον Δεκέμβριο του 2017 με τη συμμετοχή των “8” και ορισμένων παρατηρητών από τα δυτικά Βαλκάνια. Η αυριανή, όμως, θα διεξαχθεί και με τη συμμετοχή, ως παρατηρητών, των υπουργών Εξωτερικών υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης) καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου.

Η Υπουργική Συνάντηση στο Σούνιο στοχεύει σε μία εμβάθυνση της συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ και με τη συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών και έγκριτων επιστημόνων με σκοπό να την εμπλουτίσουν με νέες προσεγγίσεις ικανές να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Το πρόγραμμα

Η Υπουργική Συνάντηση, βάσει του προγράμματος, θα ξεκινήσει αύριο στις 9:30 το πρωί με την εναρκτήρια ομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων ομολόγων του. Θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία.
Αμέσως μετά, στις 12:30, θα αρχίσει ο πρώτος από τους τρεις κύκλους εργασιών της Συνάντησης με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και παρουσιάσεις από βουλευτές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο δεύτερος κύκλος εργασιών, ο οποίος θα αρχίσει μετά το γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ, στις 15:30, θα εστιάσει στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Από τις 16.30 μέχρι τις 18.30, στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου εργασιών, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το μείζον θέμα της Ενέργειας.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με τη συνέντευξη Τύπου σε όλα τα ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.