Συνάντηση Τσαβούσογλου – Πομπέο στις 4 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον

Συνάντηση Τσαβούσογλου – Πομπέο στις 4 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον

Μόλις 20 μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Οι δυο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν μέσα στον Μάιο, αλλά το ραντεβού τους αναβλήθηκε. Όπως μετέδωσαν το πρακτορείο Anadolu και η Daily Sabah την Τετάρτη 16 Μαϊου, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, αυτό τελικά θα γίνει στις 4 Ιουνίου, στην Ουάσινγκτον.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως Τσαβούσογλου και Πομπέο θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, τις διμερείς σχέσεις, την τρομοκρατία και τη μάχη κατά του PKK και του Γκιουλέν.

Αν και δεν ανακοινώθηκε, στην ατζέντα θα υπάρχουν κι άλλα θέματα. Οι ΗΠΑ έχουν στραβώσει που ο Ερντογάν αγόρασε από τη Ρωσία του Πούτιν το σύστημα των S-400. Πιο πριν όμως είχε συμφωνήσει να αγοράσει μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ. Ένα από τα οποία θα παραδοθεί στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Δεν αποκλείεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ να θέσει στον Αμερικανό ομόλογό του και το θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Η Τουρκία, εξάλλου, έχει στα χέρια της ένα δυνατό χαρτί. Και αυτό δεν είναι άλλο από άλλο από τον Αμεριανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία ως πράκτορας του Γκιουλέν!

«Αγκάθι» θα είναι όμως η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Μια απόφαση που κατακρίθηκε σφοδρότατα από τον Ερντογάν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επρόκειτο να συναντήσει στις 19 Μαρτίου τον Ρεξ Τίλερσον, προκάτοχο του Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ήθελε να συζητήσουν τον οδικό χάρτη για την Μανμπίτζ της Συρίας (σ.σ. επόμενο σταθμό της επιχείρησης «Κλάδος Ελιάς» μετά το Αφρίν). Εκεί, οι Αμερικανοί έχουν βάσεις και το θέμα αποτελεί ακόμη ένα «αγκάθι» στις σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν.

Τίλερσον και Τσαβούσογλου θα συζητούσαν επίσης την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών του YPG (σ.σ. που έγιναν στόχος στο Αφρίν), τους οποίους είχαν εξοπλίσει οι ΗΠΑ, αφού τους έβαλαν… μπροστά στη μάχη κατά του ISIS. Οι Τούρκοι αξιώνουν τον αφοπλισμό τους.

Πριν όμως συζητηθούν όλα αυτά, ο Τραμπ έκανε κάτι που λίγοι περίμεναν: απέλυσε τον Τίλεσον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όρισε νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τον Μάικ Πομπέο, πρώην επικεφαλής της CIA.

Τσαβούσογλου και Πομπέο είχαν μια πρώτη γνωριμία, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 27 Απριλίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Daily Sabah

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.