ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Γουές Μίτσελ: «Η Τουρκία είναι απαραίτητη για την εθνική μας ασφάλεια – Θα πάθουμε ζημιά για πολλές δεκαετίες»

Γουές Μίτσελ: «Η Τουρκία είναι απαραίτητη για την εθνική μας ασφάλεια – Θα πάθουμε ζημιά για πολλές δεκαετίες»

Σε ομολογία για το πόσο απαραίτητη είναι η Τουρκία για τις ΗΠΑ και την εθνικής τους ασφάλεια προχώρησε το State Department διαμέσου του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ Γουές Μίτσελ.

Ο Μίτσελ είπε πως “οι ΗΠΑ δουλεύουν με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Το καταλάβατε τι είπε ο άνθρωπος; Ξέρουν στις ΗΠΑ ότι η γεωστρατηγική ζημιά αν χάσουν την Τουρκία λόγω αποπομπής από το ΝΑΤΟ θα είναι κρίσιμη για την Εθνική Ασφάλεια των Αμερικανών και μάλιστα για πάρα πολλά χρόνια.

Αυτό εξηγεί όμως και το γιατί οι ΗΠΑ έχουν πάρει σαφώς το μέρος της Τουρκίας στις κρίσεις που προκαλεί στο Αιγαίο ενάντια στην Ελλάδα, γιατί και το να μην αποκαθιστάς το Δίκαιο και να σιωπάς είναι το ίδιο ακριβώς.

Γιατί; Επειδή οι ΗΠΑ θα έχουν χάσει τα Στενά και οι Ρώσοι θα κατεβαίνουν πλέον απρόσκοπτα στις «θερμές» θάλασσες, ένα όνειρο αιώνων θα έχει γίνει πραγματικότητα.

Μετά απειλεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μην παραδώσουν τα F-35 στην Τουρκία με αφορμή την αγορά των S-400 αλλά όταν ομολογούν τέτοια πράγματα, είναι μια απειλή που μπορούν να την πραγματοποιήσουν ή απλώς είναι ένα λεκτικό παιχνίδι πιέσεων;

«Έχουμε καταστεί σαφές σε όλες τις επαφές μας με τους Τούρκους αξιωματούχους ότι αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά των S-400, θα υπάρξουν συνέπειες. Μία από αυτές τις συνέπειες διευκρινίζεται με σαφήνεια στη νομοθεσία CAATSA (Αντιμετώπιση των Αμερικανών Αντιπάλων Μέσω Κυρώσεων). Και δεν χρειάζεται να το επεξηγήσω περαιτέρω. Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότι θα τηρήσουμε τον νόμο».

Οι επισημάνσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών έγιναν λίγες μόλις ώρες μετά από τη συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου.

Εκεί άλλα πράγματα είπε και ο Πομπέο και ο Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενέκριναν τον οδικό χάρτη ενεργειών και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση στην εφαρμογή αυτού», τόνισαν οι δύο πλευρές σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα σε συνέχεια μιας συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον.

«Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο συζήτησαν επίσης τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών στη Συρία και τα βήματα που χρειάζεται να ληφθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μανμπίζ», ανέφερε ακόμα η ανακοίνωση.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης «να διεξάγουν περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση τρέχοντων διμερών ζητημάτων,και τόνισαν ότι ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών στο πνεύμα συμμαχικής συνεργασίας»

O πολιτικός προϊστάμενος του Μίτσελ, Μάικ Πομπέο εμφανίζεται διαλλακτικός και ο υφιστάμενος εμφανίζεται «σκληρός»; Και ταυτόχρονα ομολογεί ότι η Τουρκία είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ;

Λίγο πριν αρχίσει «ο πόλεμος των γεωτρήσεων» στην ανατολική Μεσόγειο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις επικείμενες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ

“Η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσουμε”.

Βέβαια για να ξέρουμε τι λένε, η δήλωση αυτή είναι περισσότερο για τα «μάτια του κόσμου» διότι, οι Τούρκοι ποτέ δεν ανέφεραν για κανέναν λόγο το τεμάχιο 10 πάνω στο οποίο θα εργαστεί η αμερικανική Exxon Mobil.

Kαι έτσι και οι ΗΠΑ μιλούν εκ του ασφαλούς καθώς ξέρουν ότι ποτέ η Τουρκία δεν θα τους «εμποδίσει» στις δουλειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.