ΗΠΑ: Ανακοινώνουν απόψε την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

ΗΠΑ: Ανακοινώνουν απόψε την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ανακοινώσουν απόψε την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη.

Οι λόγοι είναι ότι το Συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν και, επίσης, θεωρούν ότι είναι προκατειλημμένο απέναντι στο Ισραήλ.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης αυτής, με την οποία απειλεί από πέρσι η Ουάσινγκτον, αναμένεται να γίνει γύρω στη 01.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς είπε ότι αναμένει την επίσημη απόφαση. “Ο γενικός γραμματέας (Αντόνιο Γκουτέρες) είναι ένθερμος υποστηρικτής” του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά πιστεύει επίσης και “στην ενεργή συμμετοχή όλων των χωρών-μελών” στο Συμβούλιο, πρόσθεσε.

Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ, κρίνοντας ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Συρία, η Μιανμάρ και το Νότιο Σουδάν” αλλά “ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για την υπεράσπιση του Ισραήλ”.

Στα μέσα του 2017 η Χέιλι είχε ζητήσει να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο το οποίο ιδρύθηκε το 2006 και αντικατέστησε την ομώνυμη Επιτροπή που υπήρχε μέχρι τότε. Η Ουάσινγκτον ζητούσε επίσης να μην τίθεται πλέον συστηματικά στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου το ζήτημα “των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα απέχουν από το Συμβούλιο αυτό. Επί προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους το μποϊκόταραν από την ημέρα που ιδρύθηκε και εντάχθηκαν σ’ αυτό μόνο όταν εξελέγη πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.