ΗΠΑ: Πομπέο στην Πιονγιάνγκ για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και το απίστευτο δώρο στον Κιμ

ΗΠΑ: Πομπέο στην Πιονγιάνγκ για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και το απίστευτο δώρο στον Κιμ

Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι στην Πιονγκγιάνγκ ύστερα από τη σύνοδο κορυφής του Προέδρου Donald Trump με τον ηγέτη Kim Jong-un τον περασμένο μήνα, δεσμευόμενος να ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τις δεσμεύσεις που έκανε ο Kim για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έφτασε στη Βόρεια Κορέα την Παρασκευή, ελπίζοντας να “συμπληρώσει” λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια του Βορρά για την παύση του πυρηνικού του προγράμματος καθώς και για την εξασφάλιση των λειψάνων αμερικανικών στρατευμάτων που αγνοούνται από τον Κορεατικό Πόλεμο.

Ο Pompeo προσγειώθηκε στην Πιονγκγιάνγκ και συναντήθηκε με τον Kim Yong-chol, ανώτερο αξιωματούχο της Βόρειας Κορέας που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο με τον Pompeo στη διοργάνωση της συνόδου κορυφής τον περασμένο μήνα μεταξύ του Προέδρου Donald Trump και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un στη Σιγκαπούρη. ταξιδεύοντας μαζί του.

Ο Pompeo θα περάσει μια ημέρα και μισή στη Βόρεια Κορέα, μέχρι το Σάββατο, την πρώτη διανυκτέρευση του εκεί.

«Η ειρήνη αξίζει την προσπάθεια»

Στη διάσκεψη κορυφής της Σιγκαπούρης, ο Κιμ ανέλαβε ευρεία δέσμευση για «προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς ή πότε θα απενεργοποιήσει τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

“Ο Πρόεδρος μου είπε ότι πιστεύει ότι ο Κιμ βλέπει ένα διαφορετικό, λαμπρότερο μέλλον για τους κατοίκους της Βόρειας Κορέας. Και οι δύο ελπίζουμε ότι αυτό είναι αλήθεια”, δήλωσε ο Pompeo στο Twitter μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Trump.

“Τελική αποπυρηνικοποίηση”

Ο Πομπέο δήλωσε ότι επιδιώκει να “συμπληρώσει” κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τις δεσμεύσεις της Βόρειας Κορέας και να διατηρήσει τη δυναμική για την εφαρμογή της συμφωνίας από τη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας.

Θα προσπαθήσει να συμφωνήσει τουλάχιστον σε έναν αρχικό κατάλογο πυρηνικών εγκαταστάσεων και σε κατάλογο που θα μπορούσε να ελεγχθεί με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, αναφέρουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Επίσης στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται το ζήτημα των λειψάνων, στη Βόρεια Κορέα, των αμερικανών στρατιωτών που αγνοούνται από τον πόλεμο του 1950-53. Ο Τραμπ δήλωσε μετά τη διάσκεψη κορυφής της Σιγκαπούρης ότι ο Kim είχε συμφωνήσει να στείλει ότι έχει παραμένει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και τα δύο ζητήματα θεωρούνται βασικά τεστ για το αν ο Kim πρέπει να θεωρηθεί σοβαρός στις διαπραγματεύσεις.

Ενώ στο παρελθόν το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας έχουν δηλώσει ότι είχαν τα λείψανα περίπου 200 αμερικανικών στρατευμάτων, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που είναι εξοικειωμένος με τις διαδικασίες χειρισμού παραμένει ότι δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να παραδώσει η Βόρεια Κορέα.

“Πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες δοκιμές DNA για να επαληθεύσουμε τα απομεινάρια τους και εάν έβαλαν υπολείμματα του ίδιου στρατιώτη σε περισσότερα από ένα κιβώτια ή προσπάθησαν να μας ξεγελάσουν με κομμάτια οστών ζώων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το δώρο

Στις βαλίτσες του όμως μετέφερε, εκτός από τις προτάσεις για την αποπυρηνικοποίηση και τα… κουστούμια του, ένα απίθανο δώρο το οποίο παρέλαβε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για να το δώσει στον Κιμ!

Το δώρο αυτό είναι ένα CD του Βρετανού καλλιτέχνη Έλτον Τζον, όπου μέσα υπάρει το τραγούδι «Rocket Man», όπως δηλαδή είχε αποκαλέσει το Βορειοκορεάτη ηγέτη ο Τραμπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.