Στην Κούβα ο ΥΠΕΞ Γαλλίας – Στόχος η σύσφιξη των διμερών σχέσεων

Στην Κούβα ο ΥΠΕΞ Γαλλίας – Στόχος η σύσφιξη των διμερών σχέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε το Σάββατο στην Αβάνα ότι η επίσκεψή του στην Κούβα, που ολοκληρώνεται σήμερα, έχει στόχο να «ενισχυθούν» οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Έχουμε μια σχέση πολύ θετική, δυναμική, κι η επίσκεψή μου έχει στόχο να εμβαθυνθεί και να ενισχυθεί αυτή η δυναμική», είπε ο Λεντριάν στον κουβανό ομόλογό του Μπρούνο Ροντρίγκες, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λεντριάν, ο οποίος άρχισε την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική από την Κολομβία, επισήμανε πως η επίσκεψή του στην Αβάνα αποτελεί τη «συνέχεια» εκείνων του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Κούβα τον Μάιο του 2015 και του πρώην προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο στη Γαλλία τον Φεβρουάριο του 2016.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στη νήσο της Καραϊβικής είναι η πρώτη που κάνει οποιοδήποτε στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης από την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, τον Μάιο του 2017. Δεν επρόκειτο πάντως για την πρώτη διμερή συνάντηση, αφού τον Μάιο ο Ροντρίγκες είχε επισκεφθεί τη Γαλλία.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έγινε εξάλλου ο πρώτος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ που πήγε στην Αβάνα αφότου ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ανέλαβε την προεδρία της Κούβας, τον Απρίλιο.

Ο Γάλλος υπουργός συνεχάρη τον Κουβανό ομόλογό του διότι παρέμεινε στο αξίωμά του, το οποίο ασκεί από το 2009.

«Είστε ήδη βετεράνος στα καθήκοντά σας, όχι τόσο προχωρημένος όσο ο (Σεργκέι) Λαβρόφ, αν και είστε σε καλό δρόμο», χαριτολόγησε ο γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στον πολύπειρο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, που την Τρίτη επισκέφθηκε το Παρίσι.

Σε παρομοίως ανάλαφρο τόνο, ο Ροντρίγκες αποκρίθηκε πως «δεν διαθέτει όμως καμιά εμπειρία στο πεδίο της εθνικής άμυνας», αναφερόμενος στον προηγούμενο θώκο που κατείχε ο Λεντριάν.

«Εκτιμάμε πολύ την εξέλιξη των διμερών σχέσεων, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για την Κούβα», σημείωσε ακόμη ο Ροντρίγκες.

Διαβεβαίωσε ότι Αβάνα εκτιμά κι αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας στις σχέσεις της Κούβας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, «στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής» σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε διμερές επίπεδο.

«Αναγνωρίζουμε τη γαλλική θέση ως προς τον αποκλεισμό που εμποδίζει τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και στη χώρα μας», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα που επιβάλλεται από το 1962.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πρόγραμμα του Λεντριάν στην Κούβα συμπεριλαμβάνει μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Ξένων Επενδύσεων, τον Ροντρίγκο Μαλμιέρκα και μια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Αβάνας πριν από την πτήση της επιστροφής αργότερα σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.