Παιχνίδια εξουσίας στο Λευκό Οίκο: Οι συνωμοσίες της Ιβάνκα Τραμπ και του συζύγου της

Παιχνίδια εξουσίας στο Λευκό Οίκο: Οι συνωμοσίες της Ιβάνκα Τραμπ και του συζύγου της

Η Ιβάνκα Τραμπ κι ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ κάνουν τα πάντα παρασκηνιακά για να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο εξουσίας , δηλαδή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να έχουν λόγο στις αποφάσεις που πέρνονται. Αυτό σημαίνει ότι έχουν «φάει» από τις θέσεις τους πολλούς κοντινούς ανθρώπους του Ντόναλντ Τραμπ που θεωρούσαν απειλή.

Από τον υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, μέχρι τον πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι, Κρις Κρίστι κι από τον πρώτο προσωπάρχη του Τραμπ, Ρέινς Πρίμπους, μέχρι τον ακροδεξιό σύμβουλο στρατηγικής Στιβ Μπάνον, τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ Ρ. Μακμάστερ και τον δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κοέν το ζευγάρι είχε καθαρίσει το πεδίο μέχρι που φάνηκε να πέφτει και το ίδιο σε δυσμένεια και να εξαφανίζεται για αρκετό διάστημα από το προσκήνιο.

Τώρα, όμως, ετοιμάζονται για τη μεγάλη επιστροφή συνεχίζοντας να πριονίζουν καρέκλες -και πιο συγκεκριμένα του τελευταίου τους «εχθρού» στο Λευκό Οίκο, του προσωπάρχη Τζον Κέλι, που όλα δείχνουν ότι μετρά μέρες στο πόστο του-.

Το σήμα για την επιστροφή της έδωσε η Ιβάνκα την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να βάλει λουκέτο στην εταιρεία ρούχων και αξεσουάρ με το όνομά της, μετά από 11 χρόνια λειτουργίας, «προκειμένου να αφοσιωθεί στα καθήκοντά της στο Λευκό Οίκο», όπως είπε. «Ήταν γελοία η εντύπωση ότι θα εγκατέλειπαν τον Λευκό Οίκο. Αμφότεροι ήταν αξιόπιστοι, πολύτιμοι, αποτελεσματικοί συνεργάτες τόσο για μένα όσο και για άλλα στελέχη της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και ένας εκ των εμπίστων του Τραμπ, Στίβεν Μνιούτσιν στη Washington Post.

To ζευγάρι ήταν συνεχώς στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ τόσο στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, όσο και κατά τους πρώτους μήνες της προεδρικής του θητείας συμμετέχοντας στη λήψη σχεδόν όλων των σημαντικών αποφάσεών του. Αλλά τα συχνά αρνητικά δημοσιεύματα ανάγκασαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πάρει αποστάσεις. Από εκεί που έλεγε «μίλα με τον Τζάρεντ» έφθασε να αστειεύεται, σύμφωνα με τους New York Times, ότι «θα μπορούσα να έχω γαμπρό τον Τομ Μπράντι, αλλά κατέληξα να έχω τον Τζάρεντ» -αναφερόμενος στο σύντομο φλερτ που είχε η κόρη του Ιβάνκα με τον αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου και νυν σύζυγο του σούπερμοντελ Ζιζέλ Μπούντχεν, προτού παντρευτεί τον Κούσνερ.

Αλλά ο πάγος στις σχέσεις του Τραμπ με την κόρη και τον γαμπρό του φαίνεται πως έχει λιώσει στο μεταξύ, καθώς έχει απομείνει σχεδόν απομονωμένος στο Λευκό Οίκο -μετά τις απανωτές αποπομπές- αποχωρήσεις συνεργατών του, που τον απογοήτευσαν- και στρέφεται ξανά στην οικογένειά του.

Ο Κούσνερ, ο οποίος έχει φήμη ανθρώπου που δεν ξεχνά και θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο, δεν έχασε καιρό, γράφουν αμερικανικά ΜΜΕ, βάζοντας στο σταυρόνημά του του τον άνθρωπο που του είχε κλείσει την πόρτα στο συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, τον προσωπάρχη Τζον Κέλι. Ο Κοσύνερ κι η Ιβάνκα είχαν πει εδώ και καιρό σε συνεργάτες τους ότι υποψιάζονταν πως ο Κέλι βρισκόταν πίσω από αρνητικές πληροφορίες που διέρρευσαν γι’ αυτούς στα μίντια κι έτσι φρόντισαν να φυτέψουν στο μυαλό του Τραμπ την ιδέα ότι ο προσωπάρχης του δεν έχει πλέον τίποτε άλλο να του προσφέρει κι ότι ήρθε η ώρα να τον αντικαταστήσει -κατά προτίμηση με τον Νικ Άγιερς, τον προσωπάρχη του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, που τα πάει καλά με τον Κούσνερ και σύμφωνα με το Time είναι ένα από τα πρόσωπα ηλικίας κάτω των 40 με τη μεγαλύτερη επιρροή στους κύκλους εξουσίας της Ουάσιγκτον-.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν τα καταφέρουν ο Τζάρεντ κι η Ιβάνκα να επιβάλουν τον Άγιερς, τότε θα έχουν παραμερίσει από το δρόμο τους άλλο ένα εμπόδιο. Κι οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν χάσει τον άνθρωπο που είχαν βάλει στον Λευκό Οίκο στο πλευρό του Προέδρου για να τον συγκρατεί…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.