Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν τις αμερικανικές κυρώσεις στον ΟΗΕ για Β.Κορέα και ρωσική τράπεζα

Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν τις αμερικανικές κυρώσεις στον ΟΗΕ για Β.Κορέα και ρωσική τράπεζα

Η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν την Πέμπτη το αίτημα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων σε μία ρωσική τράπεζα καθώς και σε έναν αξιωματούχο και δύο νομικές οντότητες της Βορείου Κορέας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ είχαν αξιώσει μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να παγώσει τους πόρους της Εμπορικής Τράπεζας Αγκροσαγιούζ, στην οποία προσάπτουν ότι βοήθησε τη Βόρεια Κορέα να παρακάμψει τους περιορισμούς που της επιβάλλει ο ΟΗΕ ως προς τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Το ίδιο μέτρο ζήτησε η Ουάσινγκτον να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Ρι Τζονγκ Γουόν, στελέχους της Τράπεζας Διεθνούς Εμπορίου της Βόρειας Κορέας, καθώς και δύο βορειοκορεάτικων εταιρειών που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί βιτρίνες.

Όμως, σε μια απάντησή της που απηύθυνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η κυβέρνηση της Ρωσίας εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον ευσταθούν οι αμερικανικές κατηγορίες, ενώ η Κίνα τόνισε στο Συμβούλιο ότι εναντιώνεται στις κυρώσεις που προτάθηκαν από τις ΗΠΑ.

Η ρωσική μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ επισήμανε πως θέλει να υπογραμμιστεί ότι όλα «τα αιτήματα προσδιορισμού που υποβάλλονται στην επιτροπή» (κυρώσεων) πρέπει να είναι «επαρκώς τεκμηριωμένα» στην απάντησή της προς το ΣΑ, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το αμερικανικό αίτημα ακολούθησε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να επιβάλλει μονομερώς κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα, στον βορειοκορεάτη αξιωματούχο και στις δύο εταιρείες, με τις επωνυμίες Dandong Zhongsheng Industry & Trade Company και Korea Ungum Corporation.

Από την πλευρά τους, η Ρωσία και η Κίνα ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι κυρώσεις, προκειμένου να επιβραβευτεί η Πιονγκγιάνγκ διότι άρχισε διάλογο με τις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Αλλά οι ΗΠΑ αξιώνουν να συνεχιστεί να ασκείται η «μέγιστη πίεση» ωσότου η Βόρεια Κορέα να έχει τερματίσει εντελώς τα εξοπλιστικά προγράμματά της και να έχει καταστρέψει ολοσχερώς το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Το 2017 το ΣΑ επέβαλε τρεις σειρές οικονομικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, με σκοπό τον περιορισμό των εισαγωγών και των εξαγωγών της, καθώς και τον περιορισμό των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.