Συνάντηση Β.Πούτιν με Α.Μέρκελ: Στο επίκεντρο ο αγωγός Nord Stream 2

Συνάντηση Β.Πούτιν με Α.Μέρκελ: Στο επίκεντρο ο αγωγός Nord Stream 2

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντά την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Κύριο θέμα της συζήτησης είναι η Συρία, η ανατολική Ουκρανία και ο αγωγός Nord Stream 2.

Τον αγωγό διαχειρίζεται η εταιρεία Nord Stream ΑΕ, θυγατρική της εταιρείας φυσικού αερίου. Εκτός από τους ρωσικούς κολοσσούς συμμετέχει ο γερμανικός όμιλος Wintershall και Eon Ruhrgas με ποσοστό 15,5 %, η Gasuine από την Ολλανδία και η Engie από την Γαλλία με ποσοστό 9% αντίστοιχα.

Η Ουκρανία, η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ ωστόσο εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων. Η Πολωνία και οι βαλτικές χώρες επικρίνουν την κατασκευή του διότι δεν θέλουν να προμηθεύεται η ΕΕ από το ρωσικό αέριο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει την γερμανορωσική συνεργασία γιατί θα ήθελε να πουλάει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ουκρανία, ενδιάμεσος σταθμός στη μεταφορά ρωσικού αερίου σήμερα, φοβάται πιθανή απομόνωσή της και ενδεχόμενες απώλειες εξαιτίας του σχεδιαζόμενου αγωγού.

Η αντίσταση της Δανίας

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαιώσεις ότι μετά την κατασκευή του αγωγού σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου θα πηγαίνουν μέσω του ουκρανικού δικτύου στη Δύση, αναφέρει η εφημερίδα FAZ. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζονταν τα έσοδα για το Κίεβο, τα οποία ανέρχονται σε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η ίδια η Ουκρανία πάντως εξαιτίας της διένεξης με την Μόσχα δεν προμηθεύεται πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Εν τω μεταξύ ο σχεδιασμός για τον Nord Stream 2 συνεχίζεται. Την ώρα που έχει ξεκινήσει η κατασκευή κοντά στις γερμανικές ακτές του Γκράιφσβαλντ, ο κατασκευαστικός όμιλος υπέβαλε αίτηση στη Δανία για διάνοιξη μιας νέας οδού.

Ο αγωγός θα μπορούσε να περάσει και βορειοδυτικά της νήσου Μπορνχόλμ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κατασκευαστικού ομίλου στην Ελβετία. Η Δανία δεν έχει εγκρίνει την κατασκευή, θέλοντας πρώτα να εξετάσει θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, καθώς δεν επιθυμεί ο αγωγός να περάσει μέσα από περιοχές που άπτονται των δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κατασκευαστικός όμιλος ελπίζει να ξεπεραστούν τα εμπόδια, ούτως ώστε τουλάχιστον ο ένας από τους δυο νέους αγωγούς να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2019.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.