«Βόμβα» από τον Γ.Γ. του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών: Σχέδια στρατιωτικής επέμβασης για την ανατροπή Μαδούρο!

«Βόμβα» από τον Γ.Γ.  του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών: Σχέδια στρατιωτικής επέμβασης για την ανατροπή Μαδούρο!

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζεουέλας καθώς ο Λουίς Αλμάγκρο, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια «στρατιωτική επέμβαση» στη Βενεζουέλα για την «ανατροπή» της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο που ευθύνεται, όπως είπε, για τη σοβαρή οικονομική, ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Ο Μαδούρο έθεσε σε ύψιστη ετοιμότητα τις ΕΔ της χώρας καθώς η δήλωση αυτή “έρχεται απευθείας από το στόμα Αμερικανών”. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ελέγχεται απόλυτα από τις ΗΠΑ.

Πάντως, ο Πρόεδρος Τραμπ, είχε προτείνει από πέρυσι την ιδέα μιας στρατιωτικής εμπλοκής για την Βενεζουέλα γεγονός που τότε κατακρίθηκε ευρέως από περιφερειακούς ηγέτες. Ομως φαίνεται πως αυτό έχει αλλάξει δραματικά.

«Σε ό,τι αφορά μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την επιλογή», είπε ο Αλμάγκρο σε μια συνέντευξη Τύπου στην πόλη Κούκουτα της Κολομβίας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Ο επικεφαλής του ΟΑΚ, τον οποίο ο Μαδούρο κατηγορεί για «ανάμιξη» στήριξε τη δήλωσή του επικαλούμενος «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητες» που έχει διαπράξει ο ίδιος ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ενάντιον του λαού της.

«Μπροστά στα δεινά του λαού, την έξοδο (του πληθυσμού) που (η κυβέρνηση της Βενεζουέλας) έχει προκαλέσει, θα πρέπει πρώτα να γίνουν διπλωματικές ενέργειες, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε (άλλη) ενέργεια», τόνισε.

Ο Αλμάγκρο, ο οποίος ολοκλήρωσε την Παρασκευή τριήμερη επίσκεψη στην Κολομβία για την ενημέρωσή του για τα μεταναστευτικά κύματα Βενεζουελάνων, κατηγόρησε την «δικτατορία» του Νικολάς Μαδούρο για την άρνηση να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Όπως ανέφερε, η εξουσία της Βενεζουέλας χρησιμοποιεί «τα βάσανα, την πείνα, την έλλειψη φαρμάκων και κατασταλτικά μέσα για να επιβάλει την πολιτική της βούληση στο λαό».

«Είναι απαράδεκτο», είπε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελάνους που ζουν στο εξωτερικό, περισσότερα από 1,6 εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2015 σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το 90% από αυτούς αναζητεί καταφύγιο στις χώρες της περιοχής.

Έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα για την μεταναστευτική κρίση της Βενεζουέλας, ζήτησαν από Καράκας να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές.

Τι είχαν αποκαλύψει οι ΝΥΤ

Οι New York Times, επικαλούνται πληροφορίες που προέρχονται τόσο από Αμερικανούς αξιωματούχους, όσο και από έναν πρώην διοικητή του στρατού της Βενεζουέλας, ο οποίος συμμετείχε σε σχετικές συζητήσεις. Οι συζητήσεις αυτές έγιναν σε μυστικές συναντήσεις που στήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και συνωμοτών στρατιωτικών από τη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Η δημιουργία ενός καναλιού επικοινωνίας με συνωμότες στη Βενεζουέλα ήταν ένα μεγάλο ζήτημα για την Ουάσιγκτον, δεδομένης και της μακράς ιστορίας της χώρας που είναι γεμάτη μυστικές επεμβάσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική. Στην περιοχή ενυπάρχει πάντα η έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη πραξικοπημάτων και συνωμοσιών στην Βραζιλία, τη Χιλή, τη Νικαράγουα και την Κούβα, αλλά και για την στήριξη που η Αμερική παρείχε στα εγκλήματα που διέπραξαν τα στρατιωτικά καθεστώτα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε λεπτομερή ερωτήματα σχετικά με τις συνομιλίες με τους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας, ανέφερε σε μια δήλωση ότι «είναι σημαντικό να ξεκινήσει ο διάλογος στη Βενεζουέλα με όλους όσους επιδεικνύουν την επιθυμία για δημοκρατία, προκειμένου «να έρθει μια θετική αλλαγή στη χώρα που έχει υπομείνει τόσο πολλά υπό τον Μαδούρο».

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ΗΠΑ αποφάσισαν τελικά να μην προχωρήσουν με τα σχέδια του πραξικοπήματος. Αλλά η προθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να συναντήσει αρκετές φορές συνωμότες αξιωματικούς που σκοπεύουν να ανατρέψουν έναν πρόεδρο, θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

Η Βενεζουέλα του Μαδούρο βρίσκεται βυθισμένη σε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Ο ίδιος όμως εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι οι ιμπεριαλιστές της Ουάσιγκτον προσπαθούν ενεργά να τον απομακρύνουν και οι μυστικές συνομιλίες των αμερικανών για την ανατροπή του τον δικαιώνουν. Το ίδιο και οι μικρής κλίμακας επιθέσεις που έχει δεχτεί η κυβέρνηση και τις οποίες έχει έως τώρα αποτρέψει. Οι στρατιωτικοί της Βενεζουέλας ζήτησαν να έχουν άμεσες επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, η απάντηση ήταν αρνητική, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Μια σειρά κρυφών συναντήσεων ξεκίνησαν στο εξωτερικό το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίστηκαν φέτος. Σε αυτές οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας είπαν στην αμερικανική κυβέρνηση ότι αντιπροσώπευαν «μερικές εκατοντάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στον αυταρχισμό του Μαδούρο».

Οι αξιωματικοί ζήτησαν από τις ΗΠΑ τεχνολογία για κρυπτογραφημένη επικοινωνία την οποία θα χρησιμοποιούσαν για αναπτύξουν ένα σχέδιο για την «εγκατάσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα έως ότου γίνουν εκλογές».

Τα στοιχεία για τις μυστικές αυτές συναντήσεις εξάγονται από συνεντεύξεις με έντεκα νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους αλλά και με τον πρώην στρατιωτικό διοικητή της Βενεζουέλας. Ο τελευταίος είπε ότι τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ομάδες εντός του στρατεύματος της Βενεζουέλας σχεδίαζαν την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο.

Μία από αυτές κατάφερε να έρθει σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Όταν αυτό μαθεύτηκε στην Ουάσιγκτον, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ενδιαφέρθηκαν αλλά και ανησύχησαν ότι το αίτημα για συνάντηση θα μπορούσε να είναι μια παγίδα, ώστε να αποκαλυφθεί ότι ένας Αμερικανός αξιωματούχος να συνωμοτεί εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Ωστόσο, όσο η κρίση στη Βενεζουέλα βάθαινε, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι ο κίνδυνος αξίζει τον κόπο.

«Μετά από πολύ συζήτηση, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ακούσουμε αυτά που είχαν να πουν», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος.

Οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου βρήκαν συνετό να στείλουν έναν επαγγελματία διπλωμάτη στις συναντήσεις. Του δόθηκε εντολή να παρευρεθεί ως παρατηρητής και δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να διαπραγματευτεί οτιδήποτε. Μετά την πρώτη συνάντηση που έγινε το φθινόπωρο του 2017, ο διπλωμάτης ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί από τη Βενεζουέλα δεν είχαν ένα λεπτομερές και είχαν εμφανιστεί στη συνάντηση με την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί θα τους προσέφεραν καθοδήγηση.

Ο πρώην διοικητής της Βενεζουέλας δήλωσε ότι οι αξιωματικοί δεν ζήτησαν ποτέ αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση.

«Ποτέ δεν συμφώνησα, ούτε εκείνοι πρότειναν, να προβούμε σε κοινή επιχείρηση», είπε.

Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και οι σύντροφοί του θέλησαν να χτυπήσουν πέρσι το καλοκαίρι όταν η κυβέρνηση ανέστειλε τις λειτουργίες της Βουλής αλλά τελικά απέσυραν το σχέδιό τους φοβούμενοι ότι θα οδηγούσε σε αιματοχυσία. Αργότερα θέλησαν να καταλάβουν την εξουσία τον Μάρτιο αλλά το σχέδιο διέρρευσε και τέλος εξέτασαν το ενδεχόμενο να χτυπήσουν στις εκλογές της 20ης Μαΐου κατά τις οποίες επανεξελέγη ο Μαδούρο, αλλά και πάλι υπήρξαν διαρροές.

Όπως αναφέρουν οι New York Times δεν είναι ξεκάθαρο πόσες λεπτομέρειες για τα σχέδια αυτά μοιράστηκαν οι συνωμότες με τους Αμερικανούς. Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μαδούρο γνώριζε πως οι στρατιωτικοί μιλούσαν με τους Αμερικανούς. Στα σχέδια που απεργάζονταν, ο πρώην διοικητής και οι σύντροφοί του πίστευαν ότι έπρεπε να συλλάβουν το Μαδούρο κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης παράλληλα.

Για να γίνει αυτό έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να επικοινωνούν με ασφάλεια. Απηύθυναν το αίτημα τους για στήριξη σε αυτόν τον τομέα στη δεύτερη συνάντηση που είχαν πέρσι με τον Αμερικανό διπλωμάτη. Εκείνος μετέφερε το αίτημά τους στην Ουάσιγκτον, ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι το απέρριψαν. «Απογοητευτήκαμε», δήλωσε ο πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος της Βενεζουέλας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε με τους επίδοξους πραξικοπηματίες και για τρίτη φορά στις αρχές της χρονιάς, αλλά οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε κάποια υπόσχεση υλικής βοήθειας ή ακόμη σε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον ενέκρινε τα σχέδια τους. Ωστόσο, και πάλι οι συνωμότες της Βενεζουέλας μπορούσαν να θεωρήσουν τις συναντήσεις αυτές ως μια σιωπηρή έγκριση των σχεδίων τους από την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Πίτερ Κορνμπλαχ, ιστορικό στο Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

«Οι ΗΠΑ πάντα ενδιαφέρονται να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με πιθανές αλλαγές στην ηγεσία των άλλων κυβερνήσεων», εξηγεί ο Κορνμπλαχ, «αλλά ακόμη και η απλή παρουσία ενός αξιωματούχου των ΗΠΑ σε μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ενθάρρυνση».

Η θέση αυτή ενισχύεται και από τη δημόσια στάση των Αμερικανών αξιωματούχων. Εκτός από τις δηλώσεις του Τραμπ και του Λευκού Οίκου, την 1η Φεβρουαρίου, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, είχε δηλώσει σε ερώτηση για τη Βενεζουέλα:

«τα πράγματα είναι τόσο άσχημα ώστε η στρατιωτική ηγεσία συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες πια. Θα διαχειριστεί μια ειρηνική μετάβαση», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια ημέρα αργότερα, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος προσπάθησε να διαμορφώσει την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ γενικά απέναντι στην Λατινική Αμερική, έγραψε μια σειρά θέσεων στο twitter που ενθάρρυναν τους αντιφρονούντες των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας να ανατρέψουν τον αρχηγό τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.