Στην Ουάσιγκτον για επάφές την Πέμπτη ο Ζάεφ – Νέα στήριξη από ΗΠΑ

Στην Ουάσιγκτον για επάφές την Πέμπτη ο Ζάεφ – Νέα στήριξη από ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων σχολιάζουν ότι η επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ αποτελούν σημαντική μορφή στήριξης από τις ΗΠΑ ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.

Την Δευτέρα είχε επισκεφθεί τα Σκόπια και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων και στην αύξηση της συμμετοχής στοχεύουν και οι διαρκείς επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων στα Σκόπια. Χθες, στα Σκόπια βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, στο πλαίσιο μιας τριήμερης περιοδείας του στα Βαλκάνια, η οποία θα καταλήξει αύριο στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο νεότερος απηύθυνε κάλεσμα στους «πολίτες της Μακεδονίας» να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως έναν «γενναίο και δίκαιο συμβιβασμό».

«Αισθάνθηκα υπερήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο των Σκοπίων Μπόρις Τραϊκόφσκι για τις προσπάθειές του να γίνει πραγματικότητα το όραμά του για ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ απέρριψε σήμερα τις προσφυγές που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της απόφασης της Βουλής της χώρας σχετικά με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.

Τις προσφυγές είχαν καταθέσει ένα εξωκοινοβουλευτικό αριστερό κόμμα, μία εθνικιστική πολιτική οργάνωση και ένας ιδιώτης. Πλέον, με την απόρριψη των προσφυγών από το Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία ήταν αναμενόμενη, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.