ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τι μήνυμα έφερε ο Γ.Ντάιζενμπλουμ στην Αθήνα; – «Βγαίνετε από το Μνημόνιο αν συνεχίσετε να το εφαρμόζετε μόνοι σας»!

Τι μήνυμα έφερε ο Γ.Ντάιζενμπλουμ στην Αθήνα; – «Βγαίνετε από το Μνημόνιο αν συνεχίσετε να το εφαρμόζετε μόνοι σας»!

Tι κρύβει η χθεσινή επίοθεση «φιλίας» του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις επαφές που είχε στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ;

Πολύ απλά πρόσφερε καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο και λύση – μέσω ΕΚΤ – στο πρόβλημα του ΔΝΤ με τις τράπεζες με τον όρο Αθήνα να συνεχίζει να εφαρμόζει σφικτή δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις.

Εν ολίγοις θα βγούμε από το Μνημόνιο αρκεί να δεσμευθούμε ότι θα το εφαρμόζουμε μόνοι μας!

Γιατί αυτή η «γενναιοδωρία»; Μα φυσικά για να κλείσει άμεσα η τρίτη αξιολόγηση καθώς οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018!

Συν τοις άλλοις μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία θα υπάρξει μια σχετική καθυστέρηση.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν πιο θετικός από ποτέ στις δηλώσεις μετά τις επαφές που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα το υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και τις τοποθετήσεις του στο συνέδριο του Economist.

Μίλησε ακόμα και για επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από ξένους επιχειρηματίες.

Ωε προς το θέμα του χρέους ήταν εξαιρετικά γενικόλογος ενώ το clean exit συνδέθηκε με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και κυρίως με τα 95 προαπαιτούμενα πριν από το τέλος του έτους.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου: «Έχουμε ένα κοινό έντονο ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου. Νομίζω ότι και αυτό είναι κάτι το εφικτό. Φυσικά χρειάζεται να γίνει δουλειά, θα παρέχουμε βοήθεια όπου χρειάζεται, όμως είναι εφικτό και θα πρέπει να γίνει».

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ​«ο στόχος είναι να υπάρχει μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς να υπάρχει ανάγκη επόμενου προγράμματος».

Αναφερόμενος στο χρέος χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τόνισε ότι και μετά τις γερμανικές εκλογές η υπόσχεση των Ευρωπαίων για περαιτέρω ελάφρυνση ισχύει αλλά «εφόσον χρειαστεί» δηλαδή αν η ανάπτυξη δεν είναι η αναμενόμενη.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα για το ενδεχόμενο παρέμβασης την επιβεβαίωση της αρνητικής πρόβλεψης του ΔΝΤ για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μόλις 1% του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι «πονάει» (it pains me) για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Χουλιαράκη ο οποίος άνοιξε αυτή τη συζήτηση ευρισκόμενος στο ίδιο πάνελ του συνεδρίου του Economist. Αναφερόμενος στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4% και ανεργία λίγο κάτω από το 19% (από περίπου 20% εφέτος). Πρόσθεσε δε πως εφέτος προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%- 2,2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ) και μπορεί άνετα να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Ερωτηθείς τέλος για τις τράπεζες ο κ. Ντάισελμπλουμ περιορίστηκε να πει τα εξής: «Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, κοιτάζοντας γενικότερα την οικονομία αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν θα υπάρχει θέμα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολύ αισιόδοξος ακούστηκε για τα «κόκκινα δάνεια». Τι δείχνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ότι και οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσουν οι αξιολογήσεις τάχιστα και αν είναι δυνατόν… ξεκούραστα, διότι οι δύο προηγούμενες κράτησαν από ένα έτος η κάθε μια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.