Ισπανία: «Θα καταργηθεί η καταλανική κυβέρνηση εάν συνεχίσει να τραβάει το σχοινί»

Ισπανία: «Θα καταργηθεί η καταλανική κυβέρνηση εάν συνεχίσει να τραβάει το σχοινί»

Το ισπανικό βασίλειο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει κάθε μέσον για την αποτροπή της απόσχισης της Καταλονίας καθώς δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, δεν αποκλείστηκε η εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία.

Αυτό σημαίνει ότι εάν χρειαστεί η Μαδρίτη θα χρησιμοποιήσει εντονότερα ακόμα Αστυνομία, Εθνοφυλακή και εν τέλει και τον Στρατό προκειμένου να επιβάλλει την τάξη

Θεωρείται βέβαιο ότι οι δυνάμεις που θα αποσταλούν δεν θα έχουν πρόβλημα εντοπιότητας

Ταυτόχρονα επαίνεσε και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά τη χθεσινή επέμβασή τους για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής.

«Το 155 είναι εδώ, και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ. Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί», τόνισε ο Καταλά σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE.

Όσον αφορά τη χθεσινή δράση της αστυνομίας στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ο Ραφαέλ Καταλά τη χαρακτήρισε «υποδειγματική», ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο εξέφρασε «τη λύπη του για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές».

«Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πως συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω πως επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, μέτρο, αναλογικότητα στην επέμβασή τους και δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις», υποστήριξε ο Καταλά στην TVE.

Όσον αφορά το γεγονός ότι παρ’ ότι σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία χρειάσθηκε να επέμβει έντονα, εντούτοις δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τη λειτουργία αρκετών τμημάτων, ο ίδιος υπουργός δήλωσε επίσης σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero πως οι αστυνομικές δυνάμεις «χρειάσθηκε να μετριάσουν τη χρήση βίας στις επεμβάσεις τους. Μία δύσκολη ισορροπία. Η βασική θεωρία ήταν να εμποδίσουμε την παράνομη ψηφοφορία, όμως υπό αυτές τις συνθήκες αναγκασθήκαμε να δράσουμε με προνοητικότητα και με περιορισμένη χρήση βίας: ο στόχος ήταν να μη γίνει το δημοψήφισμα και αυτό το κατορθώσαμε».

Από την πλευρά του ο Θόιδο, σε δηλώσεις του σήμερα στα δίκτυα Antena 3 και RNE, υπεραμύνθηκε των μέσων που μετήλθε η αστυνομία, παρ’ ότι παραδέχθηκε πως «δεν είναι ευχάριστο» να βλέπει κανείς τραυματίες στους δρόμους. «Λυπούμαι για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές», αλλά η χρήση βίας κατέστη επιβεβλημένη για να αποφευχθεί ένα χειρότερο κακό» πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε, η Εθνική Αστυνομία και η Εθνοφυλακή χρησιμοποίησαν ειδικές δυνάμεις καταστολής μόνον σε μία περίπτωση για την επέμβαση στην περιοχή γύρω από το γυμνάσιο ‘Ραμόν Λουλ’ στη Βαρκελώνη και μόνον όταν διαπίστωσαν πως οι αστυνομικές δυνάμεις εκεί «ήσαν περικυκλωμένες» και σε μία «περίπλοκη κατάσταση».

Ο Θόιδο τόνισε πως οι επαγγελματίες αστυνομικοί είναι «πολύ καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίζουν συνθήκες μεγάλης πίεσης».

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο θέμα, την παθητικότητα που επέδειξε σε πολλές περιπτώσεις το σώμα της τοπικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra, επιτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις να σπάσει ο αποκλεισμός των εκλογικών τμημάτων και να διεξαχθεί η ψηφοφορία, αμφότεροι οι υπουργοί απέφυγαν να εκφρασθούν άμεσα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Kαταλά δήλωσε πως θα αφήσει στα χέρια «των δικαστών και της εισαγγελίας τις έρευνες για το εάν διαπράχθηκαν παρατυπίες, για παράδειγμα η απραξία των Mossos, όπως έχει καταγγελθεί. Γιατί οι Mossos, ως δικαστική αστυνομία, είχαν μία αποστολή και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το τι συνέβη. Αλλά αυτό σε ένα κράτος δικαίου επαφίεται στους δικαστές».

Από την πλευρά του και ο Θόιδο προέτρεψε να πρυτανεύσει η φρονιμότητα και να περιμένουν πρώτα την απόφαση των δικαστών. Όσον αφορά γιατί έμειναν ορισμένα εκλογικά τμήματα ανοικτά, παρέπεμψε για την απάντηση στους ίδιους τους Mossos: «ρωτήστε αυτούς. Ήσαν εκείνοι που είχαν την ευθύνη και την δικαιοδοσία για να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση»

Ο ίδιος τόνισε πως «πολλά στελέχη» του σώματος αυτού θεωρούν πως βρίσκονται πάνω από τις διαταγές των πολιτικών: «ευελπιστώ πως θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», υπενθυμίζοντας πως χθες προτού ανοίξουν οι κάλπες, οι Mossos είχαν ζητήσει την συνδρομή της Εθνικής Αστυνομίας και της Εθνοφυλακής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.