Την Δευτέρα η Καταλονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της!

Την Δευτέρα η Καταλονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της!

Η καταλανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της την ερχόμενη Δευτέρα. «Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες θα δείξουμε το καλύτερο της χώρας μας, όταν οι θεσμοί της Καταλονίας θα χρειαστεί να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Επίσης επιτέθηκε στον πρίγκιπα Φίλιππο διότι ακολουθεί τις καταστροφικές πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης έναντι της Καταλονίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του.

Παράλληλα χαρακτήρισε ανεύθυνη τη Μαδρίτη, επειδή δεν δέχεται τη μεσολάβηση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης.

«Αυτή η στιγμή επιβάλει τη μεσολάβηση. Εχουμε δεχθεί πολλές προσφορές τις τελευταίες ώρες και θα δεχθούμε κι άλλες. Θα το επαναλάβω όσες φορές χρειάζεται: ο διάλογος και η συμφωνία είναι κομμάτι της πολιτικής κουλτούρας του λαού μας. Όμως, το κράτος δεν έχει δώσει θετική απάντηση σε αυτές τις προσφορές», δήλωσε.

Ο Πουτζδεμόντ κατηγόρησε τον βασιλιά ότι αγνοεί εσκεμμένα εκατομμύρια Καταλανούς, ζητώντας από την περιφέρεια να πάψει να επιδιώκει την ανεξαρτησία.

Η καταλανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Πουτζδεμόντ κατηγόρησε τον βασιλιά ότι αγνοεί εσκεμμένα εκατομμύρια Καταλανούς, ζητώντας από την περιφέρεια να πάψει να επιδιώκει την ανεξαρτησία.

Η απάντηση από τον Μαριάνο Ραχόι ήταν άμεση, καλώντας τον ηγέτη της Καταλονίας να επιστρέψει στη νομιμότητα πριν ζητήσει διάλογο.

«Αν ο κ. Πουτζδεμόντ θέλει συνομιλίες, ή διαπραγματεύσεις ή να στείλει διαμεσολαβητές, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι χρειάζεται πρώτα να κάνει: Nα επιστρέψει στην νομιμότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Νωρίτερα την Τετάρτη, έκκληση για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών είχε κάνει ο Φρανς Τίμερμανς, σε έκτακτη συνεδρίαση στο ευρωκοινοβούλιο για την κρίση στην Ισπανία.

«Θα είμαι ξεκάθαρος: H βία ποτέ δεν αποτελεί λύση στην πολιτική. Δεν είναι ποτέ η απάντηση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ή εργαλείο. Η Ευρώπη το ξέρει αυτό καλα», είπε αρχικά, αναφερόμενος στις σκηνές βίας έξω από τα εκλογικά κέντρα την περασμένη Κυριακή στην Καταλονία. Πρόσθεσε όμως: «Είναι καθήκον της κάθε κυβέρνησης η τήρηση της έννομης τάξης και αυτό μερικές φορές απαιτεί αναλογική χρήση βίας».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι σε επαφή με τον Μαριάνο Ραχόι, τόνισε όμως ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα. «Μπορείς να δουλέψεις για να αλλάξεις τον νόμο, αλλά δεν μπορείς να τον αγνοήσεις», υπογράμμισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τίμερμανς ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται να παρέμβουν οι Βρυξέλλες. «Η Κομισιόν έχει καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους να μεταβούν γρήγορα από την αντιπαράθεση στον διάλογο. Είναι ώρα να συζητήσουν. Να βρουν έναν τρόπο να βγουν από το αδιέξοδο, εντός της συνταγματικής τάξης της Ισπανίας», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.