ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αύριο η ψήφιση του Ευρωκοινοβουλίου για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου

Αύριο η ψήφιση του Ευρωκοινοβουλίου για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου

H θέση του Ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής.

«Ο στόχος του Ευρωκοινοβουλίου με τις τροπολογίες που προτείνει δεν είναι άλλος από το να ελαφρύνει το βάρος για τις χώρες πρώτης υποδοχής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ για το Δουβλίνο, Σεσίλια Βίκστρομ από την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια, η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, υποστηρίζουν θερμά την εν λόγω πρόταση καθώς διαφοροποιείται σε σημεία-κλειδιά από την πρόταση της Επιτροπής, προτείνοντας καταρχάς ένα σύστημα που θα λειτουργεί μόνιμα, όχι μόνο σε καιρούς κρίσης.

Ειδικότερα, η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου προτείνει ένα μόνιμο και αυτόματο μηχανισμό μετεγκατάστασης χωρίς ανώτατα όρια. Οι αιτούντες άσυλο που θα έχουν οικογενειακούς ή άλλους συγκεκριμένους δεσμούς (όπως προηγούμενη παραμονή ή σπουδές) με κάποιο κράτος-μέλος θα μετεγκαθίστανται εκεί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα κατανέμονται με βάση το κοινό σύστημα, που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα λογική των «επιστροφών» στο κράτος πρώτης υποδοχής. Η δίκαιη κατανομή των ευθυνών θα εξασφαλίζεται με βάση το ΑΕΠ και τον πληθυσμό τής κάθε χώρας, ενώ σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο η διαδικασία μεταφοράς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως γρήγορη.

Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει τριετή περίοδο προσαρμογής με μικρότερο μερίδιο ευθύνης για τα κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν εμπειρία στην υποδοχή αιτούντων άσυλο, αλλά και μέτρα για την αποφυγή των δευτερευουσών μετακινήσεων.

Επίσης, η εισήγηση της Σ. Βίκστρομ περιλαμβάνει προτάσεις προκειμένου αυτοί που δεν έχουν πολλές πιθανότητες να λάβουν διεθνή προστασία, να παραμένουν στο κράτος πρώτης υποδοχής αλλά με τα έξοδα να καλύπτονται από την ΕΕ.

Τέλος, η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου προβλέπει μέτρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως όλα τα κράτη-μέλη θα σεβαστούν τους κανόνες. Για τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής θα σταματάει η μετεγκατάσταση όταν διαπιστωθεί πως δεν καταγράφονται όλοι οι αιτούντες άσυλο, και για τα υπόλοιπα εάν δε δέχονται την μετεγκατάσταση προσφύγων θα υπάρχουν επιπτώσεις στη λήψη ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.