Brexit: Απογοητεύει η οικονομία της Βρετανίας – Πιέσεις στην Τ.Μέι

Brexit: Απογοητεύει η οικονομία της Βρετανίας – Πιέσεις στην Τ.Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις καθώς η οικονομία της Βρετανίας σημειώνει μεγάλη πτώση και το Βrexit ήταν μάλλον κάτι που τελικά δε θα τους ωφελήσει!

Η βρετανίδα πρωθυπουργός συμμετέχει σήμερα στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής κατά την οποία θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την έναρξη συνομιλιών για το μέλλον των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την έξοδο της χώρας της από την Ενωση τον Μάρτιο 2019 για τη μεταβατική περίοδο που θα συνοδεύσει αυτό το άνευ προηγουμένου διαζύγιο.

Τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας

Η Τερέζα Μέι κινδυνεύει να αντιμετωπίσει, και δεν είναι η πρώτη φορά, την αυστηρή στάση των ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ. Και τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τη θέση της, μαζί με την διαρκή σύγκρουση ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα.

Τρεις φορές αυτήν την εβδομάδα, η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής δημοσίευσε οικονομικά στοιχεία που απογοήτευσαν το Λονδίνο, τη στιγμή που καταρτίζεται ο νέος προϋπολογισμός για τις 22 Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται χωρίς εμφανή αποτελέσματα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Στο 3% τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός

Την Τρίτη, η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός έφθασε το 3% τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από το 2012. Η πτωτική πορεία της στερλίνας μετά την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ευνοεί άλλωστε τα εισαγόμενα προϊόντα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αποφασίσει την αύξηση του βασικού επιτοκίου στις 2 Νοεμβρίου για να συγκρατήσει τον πυρετό των τιμών, αλλά η εξίσωση δεν είναι απλή διότι εάν το κάνει, θα μπορούσε να ακινητοποιήσει μία οικονομική μηχανή που αγκομαχά.

Οι πραγματικοί μισθοί έχουν υποχωρήσει

Η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής προειδοποίησε επίσης χθες ότι οι πραγματικοί μισθοί, λαμβανομένου υπ΄όψιν του πληθωρισμού, έχουν υποχωρήσει κατά 0,3% κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου-Αυγούστου σε ετήσια βάση. Αυτή η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης διαρκεί εδώ και μήνες και επιβαρύνει τα φτωχότερα νοικοκυριά, γεγονός που δίνει επιχειρήματα στο Εργατικό Κόμμα.

Η παρατεταμένη μισθολογική λιτότητα έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση των νοικοκυριών, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους που έχουν απογοητευθεί από τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων του Σεπτεμβρίου που υποχώρησαν κατά 0,8% από τον ένα μήνα στον άλλο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής.

Αφού σημείωσε υποχώρηση στις αρχές του έτους, η κατανάλωση που αποτελεί τον βασικό κινητήρα της βρετανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια επανέκαμψε την άνοιξη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ανησυχία από την πτώση της κατανάλωσης

«Η πτώση του Σεπτεμβρίου τροφοδοτεί τις υποψίες ότι η πρόοδος που καταγράφηκε τον Αύγουστο οφείλεται στους ξένους τουρίστες που ήλθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επωφεληθούν από την αδύναμη λίρα και στους Βρετανούς που αυτήν την φορά προτίμησαν τη χώρα τους για τις διακοπές τους», σύμφωνα με τον Χάουαρντ Αρτσερ, αναλυτή του Item Club.

Τελικά, η αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο δεν έφθασε παρά το 0,3% από το ένα στο άλλο τρίμηνο, διατηρώντας τον ρυθμό που έχει διαμορφωθεί από την αρχή του έτους. Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% αυτήν τη χρονιά και κατά 1,4% την επόμενη χρονιά, έναντι 1,8% την προηγούμενη.

«Απέναντι στην υπερβολική εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τις καταναλωτικές δαπάνες, η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει από πού θα προέλθει η μελλοντική ανάπτυξη», δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ, που συγκαταλέγεται στους κεντρώους ευρωπαϊστές που θέλουν την ακύρωση του Brexit.

Οι προβλέψεις ΟΟΣΑ

Αλλωστε, ο εξαιρετικά έγκυρος ΟΟΣΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η οικονομία της Βρετανίας θα πάει καλύτερα εάν οι Βρετανοί αλλάξουν γνώμη για το Brexit.

Πολύ περισσότερο που οι επιχειρήσεις διστάζουν όλο και περισσότερο να επενδύσουν στο κλίμα αβεβαιότητας που περιβάλλει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση: οι εργοδοτικές ενώσεις προειδοποιούν πλέον την κυβέρνηση ότι είναι απολύτως αναγκαίο να λάβει μέχρι το τέλος του έτους την εγγύηση για μία μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.